Hanuka: Mesterházy, Tarlós, Rogán és a többiek

Hende Csaba, Mesterházy Attila, Tarlós István és Rogán Antal – néhányan azok közül, akik a Nyugati téren felszólalnak a most kezdődő zsidó vallási ünnep, a hanuka alkalmából. Szintén beszédet mond az izraeli és a német nagykövet, többek között Mága Zoltán roma hegedűművész is fellép.

Köves Slomó, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezető rabbija nyitja meg a Nyugati téren a szombaton kezdődő hagyományos hanuka ünnepet, amely jövő hét szombatig tart. A Chabad Lubavics Mozgalommal közösen szervezett rendezvényen minden este más politikusok, művészek, közéleti személyiségek szerepelnek. (Kivéve pénteken, amikor a szombat beállta miatt nincs nyilvános gyertyagyújtás.)   

Az ünnep háttere a szervezők összefoglalója szerint: a Makkabeus-felkelés idején, i.e. 165-ben az ellenség által megszentségtelenített jeruzsálemi templomot újra kellett szentelniük a zsidóknak. A szentélyben azonban csupán egy napra elegendő olajat találtak a hívek, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. A hagyomány szerint ekkor csoda történt, és az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. A Hanuka (magyarul: felszentelés) ünnepére emlékezve nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok.

A program szerint – a teljesség igénye nélkül – felszólal Hende Csaba honvédelmi miniszter, Rogán Antal fideszes frakcióvezető, Mesterházy Attila szocialista pártelnök, Tarlós István főpolgármester (akinek a szervezők, úgy látszik, megbocsátották, hogy színházat adott a szélsőjobb kezébe) Hölvényi György egyházügyi államtitkár és Steiner Pál MSZP-s képviselő, Ilan Mor izraeli és Matei I. Hoffmann német nagykövet, Heller Ágnes filozófus és Vámos Miklós író.

Színpadra lép többek között Fischer Iván karnagy, Hegedűs D. Géza és Székhelyi József színész, ahogyan Mága Zoltán roma hegedűművész is. (A közelmúltban Mága Zoltánt a Horthy által alapított Vitézi Rend tagjává avatták, de a tiltakozások hatására kevéssel később kilépett.)

A szervezőktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az LMP-s Szabó Tímeával egyeztetések folynak, feltehetőn ő is jelen lesz. (Két éve Schiffer András azt mondta, nála elvi kérdés, hogy képviselői minőségében nem vesz részt semmilyen egyházi szertartáson.) Az Együtt 2014 képviseletében meghívták Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, aki külföldi útja miatt nem tud elmenni a Nyugati térre. Valószínűleg helyettesíteni fogja valaki.

A parlamenti palettáról – érthető módon – csak a Jobbik, illetve – kevésbé érthető módon – a Demokratikus Koalíció hiányzik. Utóbbi párttól, mint megtudtuk, a szervezők nem zárkóznak el: elképzelhető, hogy végül a Demokratikus Koalíció képviselője is felszólal az ünnepen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.