Hans-Dietrich Genscher: egész Európának nagy veszteség Horn Gyula halála

Horn Gyula halála nemcsak a magyar népnek, hanem egész Európának nagy veszteség - reagált Horn Gyula halálhírére Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter.

Hans-Dietrich Genscher csütörtöki közleményében kiemelte: "Egy nagy európai távozott közülünk". Hozzátette: Horn Gyula "Európa nagy reformerei közé tartozott, akik befejezték a hidegháborút és megnyitották a kaput egy új Európa felé". A magyar politikus ezzel "bőven megszolgálta" az európai egységfolyamat előmozdításában kiemelkedő érdemeket szerzett személyiségeknek járó Nemzetközi Károly-díjat, amelyet 1990-ben adtak át neki Aachenben - mondta.

"Mi, németek ezenfelül egy olyan embert gyászolunk, akinek felejthetetlen tetteket köszönhetünk" - fűzte hozzá Hans-Dietrich Genscher. Kifejtette: amikor 1989-ben több tízezer "NDK-s német" keresett menedéket Magyarországon, Horn Gyula "szívós küzdelemmel" próbálta elérni az NDK vezetésénél, hogy járuljon hozzá a menekültek Nyugat-Németországba távozásához. A kelet-berlini kormány elutasító válasza után Horn Gyula és Németh Miklós miniszterelnök vállalta a kiengesztelhetetlen konfliktust, és "az emberiesség és a felelősség elvét" követte.

"Magyarország ezzel egy új gondolkodásmód kiindulópontja lett Európában, amit mi, németek soha nem felejtünk el Horn Gyulának és a magyar népnek" - közölte a volt német külügyminiszter, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke.
 

Hans-Dietrich Genschert a német és az európai egység építőmestereként tartják számon. A liberális politikus összesen 18 évig volt külügyminiszter, ezzel csúcstartó a nyugati demokráciák II. világháború utáni történetében. 1974-től a nyugatnémet diplomáciát vezette, majd 1990-től 1992-ig az újraegyesített Németország külügyminisztere volt.

Genscher jelentette be 1989 szeptemberében a prágai német nagykövetség erkélyéről, hogy a keletnémet menekülteknek megnyílt az út nyugatra, és német részről ő volt az 1992-ben megkötött magyar-német barátsági szerződés egyik aláírója is Helmut Kohl kancellár mellett.

Az osztrák kancellár is méltatta Horn Gyula életművét

Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár nagy európaiként méltatta a szerdán elhunyt volt magyar miniszterelnököt, Horn Gyulát.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) csütörtöki közleménye szerint a kancellárt "mélyen lesújtotta" Horn Gyula halálhíre. "Személyében egy nagy európai távozott közülünk. Egy fontos harcostársat veszítettünk el, aki Magyarország határain túl is tiszteletnek örvendett" - fogalmazott Werner Faymann.

"Horn jelentős szerepet játszott Magyarországnak a diktatúrából a demokráciába való sima átmenetében. Kijelölte az utat országa számára egy demokratikus jövő felé" - méltatta az osztrák kancellár Horn Gyula életművét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.