Handó Tünde döntheti el, hol tárgyalják a Sukoró-ügyet

A Fővárosi Törvényszék büntetőkollégiumának vezetője az aránytalan munkateherre tekintettel kérte az ügy áthelyezését.

Lapunk információi szerint a Fővárosi Törvényszék kérte a Sukoró-ügy áthelyezését más bíróságra, s az akta már Handó Tünde asztalán várja a bírósági vezető döntését. Lapunk megkereste az ügyben illetékes törvényszéket, ahová a Központi Nyomozó Főügyészség a vádemelést benyújtotta, s onnan a következő tájékoztatást kaptuk: 

"A Fővárosi Törvényszék elnöke 2012. július 26. napján – az aránytalan munkateherre figyelemmel és az időszerűség biztosítása érdekében – az Országos Bírósági Hivatal elnökénél kezdeményezte, hogy a Fővárosi Törvényszékkel azonos hatáskörű másik bíróságot jelöljön ki a T. Thuy és 10 társa ellen bűnszervezetben, kereskedéssel jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette, valamint a T. Miklós és 4 társa ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt indult kiemelt jelentőségű büntetőügyek tárgyalására.

A Fővárosi Törvényszék bírái nagyszámú, részben kiemelt jelentőségű, részben előzetes letartóztatásban lévő, ezért ezen okból is soron kívüli eljárás lefolytatását igénylő ügyeket tárgyalnak, 522 folyamatban lévő ilyen ügyük van, ebből 96-ban előzetes letartóztatásukat töltik a vádlottak. Mindkét ügy a Büntetőeljárási törvény szerint kiemelt jelentőségűnek minősül, amelyeket hónapon belülre úgy kell kitűzni, hogy a bíróság lehetőleg elnapolás nélkül, ésszerű határidőn belül be tudja fejezni. A Fővárosi Törvényszéken a tárgyaló bírák alacsony létszáma és leterheltsége ugyanakkor nem teszi lehetővé az ügyek törvény által előírt soron kívüli tárgyalását.

A T. Thuy és társai elleni ügyben a 22 oldalas vádiratot 2012. július 23-án nyújtotta be a Fővárosi Főügyészség, 5000 oldalas nyomozati irat kíséretében. A 11 vádlottból kilencen előzetes letartóztatásban vannak. A T. Miklós és társai elleni büntetőügyben a 41 oldalas vádiratot ugyancsak 2012. július 23-án nyújtotta be a Központi Nyomozó Főügyészég; 6000 oldalas nyomozati irattal és 32 kötetnyi melléklettel. Az ügyészség 6 vádlott mellett több mint 120 tanú meghallgatását indítványozta." (Ez utóbbi azért érdekes, mert az ügyészség közleménye azt említi: öt ember ellen emeltek vádat. S ez szerepel a bíróság válaszának első részében is.)

A Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumának vezetésével Handó Tünde májusban bízta meg Mikó Gergelyt, aki a II-III. Kerületi Bíróság elnöke volt. Evvel szembement a bírák többségi akaratával, korábban ugyanis a bírák kétharmada Vaskuti András kinevezését támogatta. A Központi Nyomozó Főügyészség július 20-án, a törvényes határidő után döntött a vádemelésről Tátrai Miklós és társai ellen az úgynevezett Sukoró-ügyben. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő s Váry András, az MNV Zrt. volt munkatársa is a gyanúsítottak között volt – utóbbi az előterjesztést is jegyezte –, ellenük azonban végül nem emeltek vádat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.