Handó Tünde: az OBH túllépett a megkövetelt kereteken

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a nyilvánosság kontrollját illetően a jogszabály által megkövetelt kereteken is túllépett - jelentette ki Handó Tünde, az OBH elnöke pénteken Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen.

Handó Tünde közlése szerint a hivatal honlapján az elnök kinevezési jogkörébe tartozó pályázatok jegyzőkönyvei és a pályázatok is olvashatóak; nemigen van még egy olyan jogi vagy közigazgatási intézmény, ahol ez az átláthatóság vagy nyilvánosság ilyen mértékű lenne. "Jó példával élen járunk, a többi szervezet követhet minket ezen az úton" - tette hozzá.

A jogállam és a jog azért van, hogy a társadalmat, annak hatékony működését szolgálja - mondta az OBH elnöke. Kiemelte, az életben bekövetkező változások a jogintézményekben is változásokat követelnek meg, s mint minden induláshoz, az új jogintézmények indulásához is bizalomra van szükség; Handó Tünde ezt kérte jogász kollégáitól.

Mint fogalmazott, nem gondolja, hogy a mostani rendszer tíz év múlva is így működik, biztosan változik majd; ez a dolgok természetes rendje - fűzte hozzá.

Handó Tünde a hivatal elnökének jogköreiről azt mondta: talán soknak tűnnek, ám azok nem újak, korábban is léteztek, de helyesen, egy helyre gyűjtötte azokat a jogalkotó. Saját helyzetét megvilágítva elmondta, öt hónapja van hivatalban, minden döntésért neki kell vállalnia a felelősséget a bírói kar és a nyilvánosság előtt, s egyúttal elismerte: nem könnyű ezt a terhet cipelni, felvállalni az olykor kellemetlen döntéseket is.

Fontosnak tartotta, hogy az OBH elnöke kizárólag bíró lehet, ötéves gyakorlattal, beszélt arról, hogy a hivatal elnöke felett a legfőbb kontrollt az Országos Bírói Tanács gyakorolja széles jogkörökkel.

Legfontosabb feladatunk, hogy a bíróságok az alkotmányos kötelezettségeiket teljesítsék, magas színvonalon, időszerűen és független bírók ítélkezzenek - fogalmazott Handó Tünde.

Megjegyezte: fontos a bíróságok hozzáférhetősége, vagyis az, hogy az állampolgárok az egyenlőség elve alapján ugyanarra az eljárásra számíthassanak az ország bármely bíróságán, illetve a bíróságokat egyenlő mértékben terheljék, ne történhessen meg, hogy a bíróknak egyik helyen kétszer-háromszor annyit kelljen dolgozniuk, mint szerencsésebb társaiknak; ez a minőség rovására is mehet - tette hozzá.

Az erőforrások optimális elosztása szintén megoldandó feladat, a bírósági titkároknak, jegyzőknek át kell venniük az átadható munkát a bíróktól, hogy azok ne csak jó iparosként működhessenek - hangsúlyozta Handó Tünde. A gyors eljárásokhoz szükség lenne a műszaki eszközök frissítésére - tért ki az infrastrukturális problémákra.

Az OBH szerepe az, hogy a bíróságok igazságos, egyenletes, optimális működését biztosítsa, míg a minőség a Kúria feladata, "neki kell mint egy világítótoronynak világítania" - összegezte Handó Tünde.

A hivatal elnöke beszélt a bírók "mozgatásáról", ami nem sértheti a bírói függetlenséget; az adminisztrációs terhek csökkentésére tett intézkedésekről azt mondta: június elsején a parlament elé kerül az a javaslat, amely a titkári jogkörök bővítéséről szól.

Handó Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy a bíróságoknak átláthatóan kell működniük, a bíróságok társadalmi megítélésén pedig javíthat az, ha hétköznapi, érthető nyelven magyarázzák el az egyes döntéseket, hogy az állampolgároknak ne az újságok alapján kelljen találgatniuk, miért született ilyen ítélet, például a Cozma-ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.