Hamis ajánlószelvények a ferencvárosi utódlásért

Hamis ajánlószelvényeket találtak a ferencvárosi országgyűlési választókerületi bizottság hétfői ülésén. A fénymásolt ívek az MDF, a MIÉP és a szélsőjobboldali Tomcat fémjelezte Magyar Szociális Zöld Párt háza tájáról kerültek elő.

Több mint 2.200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt  találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények között - derült ki a ferencvárosi  országgyűlési egyéni választókerületi bizottság ülésén. A  tömeges hamisítás miatt - a vizsgálatra leadott ajánlószelvények  több mint 70 százaléka hamisnak bizonyult - a három párt nem  indulhat a választáson.

A bizottság az ügyben hivatalból feljelentést tesz a rendőrségen választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének  alapos gyanúja miatt. Több bizottsági tag szerint a történtek az  okirat-hamisítás és a személyes adatokkal való visszaélés gyanúját  is felvetik, ám, mint mondták, ennek megítélését a nyomozó  hatóságokra bízzák.

Elmondták, hogy az ajánlószelvény a választó személyes adatait  is tartalmazza, így felmerül az is: az érintettek hogyan szerezték  meg azokat a hamis dokumentumok kiállításához. A Humanista Párt  képviselője szerint például "elterjedt törvénytelenség" az illegális  választói adatbázisok használata.
A január 11-ére kitűzött időközi országgyűlési képviselő  választáson a hamisítás miatt az MDF, a MIÉP és az MSZZP jelöltje  nem indulhat. Dézsi Mihály, aki az MDF jelöltje volt, az MTI-nek  elmondta: miután más pártoknál is találtak hamis ajánlószelvényeket,  méghozzá nagy számban, ez megerősíti azt a gyanújukat, hogy  ismeretlen tettes visszaélt az adatbázisokkal és ezt kihasználva  juttatta el a különböző szervezetekhez az ajánlószelvényeket, amivel  bűncselekményt követett el.

Az Állami Nyomda több mint háromezer ajánlószelvényt vizsgált  meg, miután a bizottság ezt kezdeményezte. A tagok ugyanos a  szelvények megtekintése után nem tartották kizártnak a fénymásolást  vagy a sokszorosítást.

A megkérdezett bizottsági tagok véleménye szerint  fénymásolóval és nyomdai úton is készülhettek hamisítványok. Azokból a szelvényekből, amelyeket az MSZZP jelöltjére (Polgár Tamásra, alias Tomcat-re) töltöttek  ki, 1.152 volt hamis, és mindössze 13 igazi. Az MDF 1.015 szelvénye  közül 669 volt hamis (nem a feladattal megbízott nyomdában készült),  a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415.

A helyi választási bizottság korábban hat jelöltet vett  nyilvántartásba. Az időközi választáson így várhatóan (a  bejelentkezés időrendi sorrendjében) a Humanista Párt (HP), az  SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Munkáspárt, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM) és a  Fidesz-KDNP indulhat.

A HP Várady Tibort, az SZDSZ John Emese fővárosi frakcióvezetőt,  az MSZP Bánsághi Tamás ferencvárosi alpolgármestert, a Jobbik  Szegedi Csanádot, az MKM Paulik Pétert Istvánt, a Munkáspárt Hajdú Józsefet, a Fidesz-KDNP  Bácskai János helyi választókerületi elnököt jelölte. A talpon maradt jelöltek fölháborítónak és a demokráciára veszélyesnek nevezték a hamisítási ügyet.

Gegesy Ferenc, aki egyben a IX. kerület polgármestere,  szeptember közepén mondott le egyéniben szerzett parlamenti  mandátumáról a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben  és kilépett az SZDSZ-ből is.

Megmozdult az ügy kapcsán a választási "háttéripar" is. A Political Capital szerint módosítani kellene a választási eljárásról szóló  törvényt; a  kaució bevezetése jelentene megoldást. László Róbert szakértő emlékeztetett arra, hogy az ajánlószelvények problémái nem új keletűek. Az adatvédelmi biztos több ajánlásában aggodalmát fejezte ki a hatályos rendszer miatt.

Akinek a törvénynek megfelelően sikerült a cédulagyűjtés: Bácskai János a Fidesz-KDNP jelöltje. Választási plakát a Ráday utcában
Akinek a törvénynek megfelelően sikerült a cédulagyűjtés: Bácskai János a Fidesz-KDNP jelöltje. Választási plakát a Ráday utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.