Ez gyors volt: máris menesztik a budapesti főkapitányt?

A rendőrség berkein belül korábban már kész tényként kezelték, hogy január elsejével leváltják Tóth Tamást, de állítólag haladékot kapott – írja a Népszava pénteki számában. A Belügyminisztérium közleményben cáfol.

Már a jelenlegi budapesti főkapitány kinevezését sem támogatta Pintér Sándor belügyminiszter - olvasható a Népszavában. Tóth Tamás leváltásra akár már februárban sor kerülhet, mások szerint viszont csak a magyar EU-elnökséget követően menesztik, addig azonban csak szoros felügyelet alatt dolgozhat.

A napilap BRFK-ról szerzett értesülései szerint Tóth közvetlen munkatársaival feszült viszonyban van, mert arra nem kapott megfelelő felhatalmazást Pintértől, hogy megválogathassa, kivel dolgozik együtt. Hónapok óta vannak hírek arról, hogy a főkapitány szinte már beszélő viszonyban sincs vezetőtársaival.

Tóth Tamás az elmúlt fél év alatt szinte valamennyi fővárosi kerületi kapitányt, illetve fontos rendőri vezetőt menesztett vagy távozásra késztetett. A kialakult kritikus helyzet megoldása érdekében a belügyi tárcának várhatóan lépéseket kell tennie - legalábbis a Népszava így tudja -, hogy reaktiváljanak olyan értékes rendőri szakembereket, akik Tóth miatt távoztak a testülettől.

Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József országos rendőrfőkapitány elégedett Tóth Tamás szakmai munkájával – szögezi le közleményében a Belügyminisztérium. Ezért értelmezhetetlennek tatják a Népszava azon állítását is, amely szerint Tóth szoros felügyelet alatt dolgozna. A tárca és az Országos Rendőr-főkapitányság nem osztja a lap azon véleményét, amely szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságon kritikus helyzet alakult volna ki.

A Belügyminisztérium emlékeztet: Tóth Tamást az országos rendőr-főkapitány javaslatára Pintér Sándor nevezte ki Budapest rendőrfőkapitányának, és a belügyminiszter továbbra is ragaszkodik kinevezési jogköre gyakorlásához, személyzeti döntéseiben kizárólag szakmai megfontolásokat érvényesít. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.