Hamarosan kezdődik a hősök, újítók és felfedezők éjszakája

Az Múzeumok éjszkája idei központi helyszíne Kecskemét, ahol tavaly több mint 60 ezer látogatót regisztráltak. A megnyitót azonban Pécsett tartotta Hoppál Péter államtitkár.
Múzeumok éjszakáját a kulturális ágazat egyik legfontosabb központi ünnepségének nevezte Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a szombati programsorozat országos megnyitóján Pécsett. A Hősök, újítók, felfedezők címet viselő idei rendezvénysorozat az ország 400 intézményében több mint 2200 programmal várja a résztvevőket - mondta az államtitkár. 

Felidézte, hogy az Múzeumok éjszkája idei központi helyszíne Kecskemét, ahol tavaly több mint 60 ezer látogatót regisztráltak. Itt ötven helyszínen több száz program közül választhatnak a látogatók: előadással emlékeznek az olimpiák kecskeméti hőseire a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, a Bozsó Gyűjtemény rejtvényekkel átszőtt felfedezőtúrára invitál, a Kelemen László Kamaraszínház a Bánk bán előadás jelmezeiből és fotóiból rendez tárlatot.

Az államtitkár szólt arról is, Budapesten idén is központi karszalagbelépőt lehet váltani: a hat év alattiak számára a belépés ingyenes, a felnőttjegy 1500, a gyermekjegy 600 forintba kerül. A karszalagot megvásárlók a helyszínek összes programjához csatlakozhatnak, megtekinthetik a kiállításokat és ingyen utazhatnak a hét útvonalon közlekedő múzeumi buszjáraton.

A megnyitónak otthont adó pécsi Janus Pannon Múzeum (JPM) Vasarely Múzeumában többek között kreatív, op-art stílusú szelfit, valamint a képzőművészre jellemző motívumokból saját Vasarely-képet is készíthetnek a látogatók. Pécsett egyebek mellett még a Zsolnay Múzeumban csempefestést tartanak, a Vasváry-házban a pécsi kesztyűé lesz a főszerep.

Idén sem marad el a fáklyás túra a Jakab-hegyre, ahol a pálos kolostor romjánál a rend egyik szerzetese vezeti be a kolostori élet mindennapjaiba a túrázókat. Június 25-én Budapesten tizennegyedik, vidéken pedig tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelyet minden évben a leghosszabb naphoz, Szent Ivánhoz közel eső szombaton tartanak meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.