Hamarosan halászhatnak is a rabok

Halászati üzletággal és tésztagyárral bővül a büntetés-végrehajtás vállalkozási köre.

A rabokat alkalmazó cégek milliós hasznot várnak a befektetéstől – írja a Magyar Idők. A gazdasági társaságokban a rabok nemcsak saját zárkabútoraikat, ruhájukat és az élelmiszerüket állíthatják elő, de a piacra is termelnek. A portfólió nemrég varrodával bővült, ahol a rabok kórházi termékeket állítanak elő, de a fogvatartottak hamarosan halászhatnak és tésztát is gyárthatnak.

A rabok nemcsak többféle szakmában próbálhatják ki magukat, hanem a börtönkörülményeik is sokat javultak. Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondta, hogy a korábbi 142 százalékos zsúfoltságot több mint 800 új férőhellyel tavaly 130 százalékra szorították vissza, a rendszert azonban jelentősen megterheli az előzetes letartóztatottak száma. Csóti szerint a rendszer telítettségét csak új fegyintézetek megépítésével, előreláthatóan 2019-re tudják 100 százalék alá szorítani.

A zsúfoltsággal az őrökre és a nevelőkre nehezedő nyomás is növekedett. Ennek ellenére a börtönök személyzete egyre képzettebb.

– A börtönvilág kívülről szürkének és mozdulatlannak tűnhet, ám a valóságban ez is egy folyamatosan változó rendszer – mondta a lapnak Csóti, aki hozzátette, hogy lehetőleg mindenkit személyesen kell érdekeltté tenni a változásban. A börtönökben lehetnek bármennyire jók a körülmények, ha az elítélt ellenáll, nem lesz belőle jogkövető ember – zárta a parancsnok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.