Halottak nevében is lehet majd szavazni?

Adatfrissítésbe kezd a Nemzeti Választási Iroda, ezzel sem lehet azonban teljesen kizárni annak a lehetőségét, hogy halottak nevében adjanak le szavazatokat a következő választásokon – írja a VG.hu.

Több százezer levelet küld ki a napokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a névjegyzékben szereplő határon túli magyaroknak, felkérve őket, hogy jelezzék az adataikban bekövetkezett változásokat, illetve regisztráljanak a névjegyzékbe, ha még nem tették meg azt. Az Együtt most arról írt: szerintük az adatfrissítési akció az "elhibázott választási eljárási szabályok miatt csakis a 2018-as tömeges választási csalások lehetőségét készíti elő".

Tömeges jogsértést ugyan nem emlegetett az NVI vezetője, de egy októberi konferencián ő maga is arról beszélt, hogy a választási törvényt sok ponton módosítani kellene. Pálffy Ilona arról szólt: az NVI már elkészítette javaslatait, azonban az Igazságügyi Minisztérium egyelőre nem foglalkozott ezekkel.

A fő problémák közt hangzott el a konferencián, hogy nem ellenőrizhető, ki adja le a szavazatot a határon túli magyarok nevében. Az ő regisztrációjuk tíz évig aktív, az NVI automatikusan küldi ki a szavazólapot nekik. Azonban ha a magyar állam nem értesül az elhalálozásról, akkor azoknak a címére, akik 2014-ben regisztráltak, de 2018-ban vagy 2022-ben már nem élnek, szintén fog érkezni szavazólap, amit utána a nevükben bárki kitölthet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.