Hallgatói tiltakozás: az MSZP a rendőrfőkapitánytól kér tájékoztatást

Az országos rendőrfőkapitánytól kér tájékoztatást Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának szocialista elnöke a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai által kihallgatott egyetemistával szembeni eljárásról.

Harangozó Tamás a kedden írt levelében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - arra vár írásbeli választ Papp Károlytól: igaz-e, hogy egy hallgatót a metró területén történő igazoltatása után előállítottak és fogva tartottak a VI. kerületi rendőrkapitányságon?

A bizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, valamint hatását felügyelő albizottság vezetője annak vizsgálatát is kezdeményezi a levélben, hogy "a felsőoktatás védelmében szervezett, 2013. február 18-án lezajlott utcai demonstráció miatt vagy azzal összefüggésben sor került-e bárki személyi szabadságának korlátozására".

Felhívta a figyelmet arra, hogy sajtóhírek szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem elsőéves hallgatóját a metróból kiszállva megállította az NNI civil ruhás munkatársa, akinek a kezében a lány nevét tartalmazó papír volt. "Miután bemutatkozott, odalépett hozzá egy másik NNI-s munkatárs, autóba ültették és kezdetét vette egy nagyjából 5 órás kihallgatás" - olvasható a levélben, amely szerint a hallgató elmondta, hogy a nyomozók "neveket akartak hallani", illetve azt akarták megtudni tőle, milyen hídfoglalásra készülnek a diákok.

Az ellenőrző albizottság elnökének levele szerint a hallgató nem kapott jegyzőkönyvet a kihallgatásról. Harangozó Tamás arról is tájékoztatta az országos rendőr-főkapitányt, hogy élve országgyűlési képviselői jogállásával, a legfőbb ügyész törvényességi vizsgálatát kezdeményezi az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.