Hallgatói Hálózat: Balog Zoltán hazudott

"Fel vagyunk háborodva. A kormány valójában bevezette a tandíjat." Így kezdődik a Hallgatói Hálózat reagálása az emberi erőforrás tárca csütörtöki bejelentésére, amely szerint 16 szakon nem fogja támogatni az állam a hallgatók képzését. A HaHa szerint Balog Zoltán hazudott, amikor azt ígérte, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel "a minőségi kritériumoknak", és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását.

"Fel vagyunk háborodva. A kormány valójában bevezette a tandíjat. Az, hogy jövőre tizenhat szakon, köztük a legnépszerűbbeken nem indul állami ösztöndíjas képzés, visszalépés a kormány két héttel ezelőtti álláspontjához képest is. Balog Zoltán két napja sajtótájékoztatón és az Országgyűlésben is garantálta, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel 'a minőségi kritériumoknak', és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását. Hazudott." - Ez olvasható a Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán.

A szervezet - közösen az ELTE BTK Hallgatói Fórumával - arra a közleményre reagált, amit az Emberi Erőforrás Minisztérium adott ki csütörtökön, és amelyben az szerepel, hogy a magyar állam 16 szakon nem vállalja át a hallgatóktól a képzés költségeit. A HaHa álláspontja szerint a jogi, gazdasági és társadalomtudományi szakok diszkriminációja kirekesztő, cinikus és számító társadalompolitikát sejtet. "Ahhoz vezet, hogy a tandíjassá tett szakok csak a társadalom felső rétegének lesznek elérhetők, ez súlyosan korlátozza a társadalmi mobilitást, holott éppen ezek a szakok rendelkeznek erős társadalomszervező potenciállal. Az egyes szakok megbélyegzését és az ezen szakokat választók diszkriminálását igazságtalannak tartjuk. A kormánynak a diákság megosztására irányuló szándékát elítéljük".

A Hallgatói Hálózat és az ELTE BTK Hallgatói Fóruma a közösségi oldalon élesen bírálta, hogy két hónappal a felvételi jelentkezési határidő előtt több ezer végzős középiskolás álma hiúsul meg azáltal, hogy elesnek attól a lehetőségtől, hogy az általuk választott szakon tanuljanak államilag finanszírozott képzésben. "A keretszámokkal és a ponthatárokkal kapcsolatos kormányzati álláspont naponta változik. Ezzel továbbra is teljes bizonytalanságban tartják a felvételizőket. Kiszámítható és igazságos oktatáspolitikát követelünk. A kormánnyal ellentétben a mi álláspontunk változatlan: továbbra sem engedünk a hallgatók hat pontjából, melyet az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum is támogat. A tiltakozást addig folytatjuk, amíg követeléseink nem teljesülnek!" - zárul a két hallgatói szervezet reagálása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.