Halász Pálma gyűjtheti az aláírásokat

Aláírásgyűjtés indulhat a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállássá nyilvánításáról, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn egyhangúlag hitelesítette az ezt célzó népi kezdeményezést.

A népi kezdeményezést benyújtó magánszemély, Halász Pálma az ülésen emlékeztetett arra, hogy az ENSZ főtitkára 2005-ban féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, ám ez azóta sem történt meg.

A kezdeményező kismama a döntést követően azt mondta, bízik abban, hogy az új parlament mielőbb pótolja a jogszabályi hiányosságot, és így okafogyottá válik a népi kezdeményezése.

Utalt arra: ahhoz, hogy az Országgyűlés tárgyalja a népi kezdeményezésben feltett kérdést, 50 ezer hiteles aláírást kell összegyűjtenie. Úgy vélte, a szükséges aláírásszámot nagyon gyorsan össze lehet majd gyűjteni, mert, mint mondta, egyre többen felismerik, hogy "ez nem magánügy".

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a statisztikák szerint a családon belüli erőszak miatt minden héten meghal egy nő, és minden hónapban meghal egy gyerek. Hozzátette: ha a kezdeményezésével legalább egy gyerek életét sikerül megmentenie, akkor a munkája már megérte a fáradtságot.

Úgy vélte, azért kellene önálló tényállássá minősíteni a családon belüli erőszakot, mert az "speciális bűncselekmény". Az "elkövetés" nem feltétlen egyszeri - mutatott rá -, így akár húsz éven keresztül is eltarthat, és teljesen tönkre teheti az érintett nők, illetve gyerekek életét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.