Halász igent mondott, L. Simon pénteken távozik

Pénteken, Lovasberényben jelenti be Balog Zoltán miniszter, hogy megválik L. Simon Lászlótól, és helyette Halász János lesz az új kulturális államtitkár. Az ennek ellentmondó hírek nem felelnek meg a valóságnak - mondták kormányközeli források a Népszabadságnak.

"Nem mondok le, nem váltanak le" - ezt nyilatkozta a HVG.hu hírportál tudósítása szerint L. Simon László, az Emmi kultúráért felelős államtitkára egy budapesti rendezvény előtt. 

Az államtitkárság viszont másképp emlékezett, közleményükben így fogalmaztak: "L. Simon László kultúráért felelős államtitkár sem a mai napon, sem korábban a HVG.hu újságírójának - vagy olyan személynek, aki jelezte volna, hogy újságíró és ebben a minőségében kíván kérdezni -, nem nyilatkozott, interjút és hivatalos választ nem adott. A HVG.hu-n ezzel kapcsolatban megjelent írás az alapvető újságírói és szerkesztői kritériumoknak sem felel meg. A HVG.hu L. Simon Lászlóval foglalkozó mai írására történő hivatkozás a valótlanság terjesztése" - olvasható a hivatalos reagálásban. 

A Népszabadság még hétfőn számolt be arról, hogy a kultúráért felelős államtitkár a "felmentés határán áll". Ma kormányközeli források megerősítették: Balog Zoltán miniszter pénteken Lovasberényben ismerteti a sajtó képviselőivel megatárcája átalakításának részleteit, akkor jelentik be L. Simon László távozását is. Balog Zoltán információink szerint Halász Jánost kérte fel a kultúráért felelős posztra, és úgy tudjuk, a minisztérium jelenlegi parlamenti államtitkára ma igent mondott.

L. Simon László államtitkári munkáját, tájékozottságát elismerés övezte a tárcánál, és Fidesz-körökben is, így a Népszabadság által megkérdezettek "csodálkozással" értesültek a távozásáról. Arra tudnak gondolni, hogy L. Simon László "talán nem mindenben tudott azonosulni a kulturkampfos hivatalos véleményekkel, így a Magyar Művészeti Akadémia hatásköreivel sem".

A Népszabadság már megírta, Balog Zoltán csúcsminisztériuma átalakul, a felsőoktatási államtitkár Klinghammer István, az ELTE volt rektora lesz, mivel Hoffmann Rózsa csak a köznevelésért felel a jövőben. A minisztériumhoz érkezik Kovács Zoltán volt kormányzati kommunikációs államtitkár, aki Balog Zoltán korábbi területét (és szívügyét), a társadalmi felzárkózást, a romaügyeket felügyeli, szintén államtitkári rangban. 

Halász János az erőforrástárca sajtófőnökével a Király utcában
Halász János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.