Hálapénz: a helyzet változatlan

A hálapénz-fizetési szokásokban az idő nem hozott változást – derül ki az Európai Bizottság által finanszírozott kutatásból, melyet az Egészségügyi Gazdasági Szemlében publikáltak.

Az Európai Bizottság ösztönzésével 2010 nyarán hat közép-kelet-európai országban, köztük Magyarországon, kérdőíves felmérés zajlott a lakosság körében az egészségügyi szolgáltatók igénybevételéről és az ellátásért fizetett összegekről, a lakosság fizetési hajlandóságáról. A szerzők - Baji Petra és Gulácsi László - a szakmai lapban csak a hazai felmérés eredményeiről számolnak be. 

A kutatás szerint a betegek egyötöde fizet az orvosi viziteken átlagosan évi 16 900 forintot, csaknem fele a kórházi ellátás során pedig átlagosan évi 37 300 forintot.

Az eredmények érdemben nem különböznek a két-három évente zajló kutatások konklúzióitól. Ez azt jelenti, hogy a hálapénzfizetés mint szokás nem változott jelentősen az utóbbi években.

A mostani kutatás egyik legfontosabb következtetésének a szerzők azt tartják, hogy a magyar lakosság még mindig meglehetősen toleráns a hálapénzzel szemben: a válaszadók több mint fele közömbösen vagy pozitívan ítélte meg a paraszolvenciát.

Különösen igaz ez a fővárosiakra, a 65 év felettiekre és az alacsony iskolai végzettségűekre. A megkérdezettek több mint 60 százaléka egyetértett azzal az állítással, miszerint az egészségügyi dolgozóknak fizetett hálapénz elkerülhetetlen az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.