Hálapénz, 4300-as átlaggal

A betegek csaknem negyede szokott – bevallása alapján – az orvosnak hálapénzt adni. Az összeg átlagosan 4300 forint havonta – derül ki a Webbeteg című online és a Szinapszis Kft. által készített közös felmérésből.

Többet adnak (4700 forintot), azok, akik hosszabb kezelésre, gyako-ri orvoslátogatásra szorulnak, az akut betegek, a gyorsabban gyógyulók csaknem egy ezressel kevesebbet, 3800 forintot adtak a gyógyítóknak. Az összeg egyénileg teljesen változó a 30 ezer forinttal béllelt borítéktól a néhány száz forintig bármennyi kerülhet az orvos zsebébe. Könnyebben adakoznak az orvosnak a fővárosban élők és az idősebbek. A legkevesebb hálapénzt a Nyugat-Magyarországi orvosok kapták.

A családi kasszából egészségügyre havonta átlagosan 34 ezer forintot költenek. Ebben a számlában benne vannak a magánorvosra, természetgyógyászatra, táplálék kiegészítőkre, gyógyszerekre fordított forintok is. A keretből a legtöbb pénzt még mindig a támogatott orvosságok kiváltására költi a lakosság, átlagosan havi 8390 forintot. S ez az összeg kétezer forinttal több, mint egy évvel korábban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.