Halált okozott a kontárság Lőrinciben

Elszabadult a farönk az összetákolt hasítóból.

Az alapvető munkabiztonsági előírásoknak sem felelt meg az a fahasábok összehasogatásához házilag barkácsolt gépezet, amely kezelőjének halálát okozta a Heves megyei Lőriciben.

Egy itteni kft. vezetője évekkel ezelőtt nagy mennyiségű, egy méter hosszú hasábokból álló tűzifát vásárolt a gazdasági társaság számára. Ezek feldolgozására egy rönkhasító gépet készíttetett a munkavállalóival. A szerkezetet az internetről letöltött felvételek alapján egyikük megtervezte, a másik pedig - egy speciális alkatrész kivételével - a társaság telephelyén található hulladék anyagok felhasználásával megépítette azt.

Az így készült csavaros hasítógép sem a biztonságos munkavégzés, sem az üzembe helyezés jogszabályi feltételeinek nem felelt meg. A berendezés főkapcsolóját - ami nem csupán annak leállítására, de egyben a motor forgásirányának megfordítására is szolgált - a kezelő csak a hasítandó rönkhöz veszélyesen közel hajolva érhette el.

Amikor a cég egyik alkalmazottja le akarta állítani a szerszámot, és a főkapcsolót elfordította, a motor az óramutató járásával ellentétes irányba kezdett forogni, és a hasítókúpon lévő kb. 18 cm vastag, 1 méter hosszú farönk köríves mozgást végezve fejen ütötte őt. A munkás ennek következtében olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, ahol műtét közben, a folyamatos és szakszerű orvosi kezelés ellenére meghalt.

A Hatvani Járási Ügyészség a kft. vezetője ésa gépet készítő alkalmazottak ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.