Halálos fertőzés ütötte fel a fejét Tiszafüreden

Az atv.hu értesülési szerint Tiszafüreden több ember megbetegedett lépfene gyanújával. A feltételezések szerint a fertőzés bekerült a közétkeztetésbe.

Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere az atv.hu-t arról tájékoztatta, hogy az elmúlt napokban az önkormányzathoz olyan információk futottak be, miszerint a város külterületén állatok és emberek fertőződtek meg lépfenétől. A városvezető elmondta, hivatalos szervek is megerősítették a fertőzést.

Pintér személyesen a katasztrófavédelmi hatóságoktól azt a tájékoztatást is kapta, hogy alapos a gyanú: húsételeken keresztül a környék közétkeztetésébe is bekerülhetett a fertőzés. Emiatt soron kívüli testületi ülésen döntöttek arról csütörtökön, hogy felbontják a szerződést a feltételezések szerint fertőzött húst értékesítő vállalkozóval. A polgármester elmondása szerint egy farmon ütötte fel a fejét a megbetegedés. Mivel az ott levágott hús még a gyermekétkeztetésbe is bekerülhetett, ezért tartották fontosnak, hogy azonnal szerződést bontsanak a vállalkozóval.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtóreferensétől - aki a fertőzés tényét megerősítette - azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a közeljövőben ad a hivatal tájékoztatást az ügyről. A városba látogatott a városvezetők és a lakosság megnyugtatására a megyei főállatorvos is.

Pintér úgy tudja: 5 személy van kórházban a bőr-anthraxnak is hívott megbetegedéssel. A fertőzés gócpontja Tiszafüred külterületén található Kócsújfalu, ahol tegnap este rendkívüli fórumon tájékoztatták a lakosságot. A vélhetően fertőzött hús miatt azonban az egész környék, így Tiszaújváros is veszélyeztetett.

Gőgös Zoltán szocialista politikus, volt agrárállamtitkár (az élelmiszer-biztonság is ehhez a tárcához tartozik) arról tájékoztatta lapunkat, hogy tudomása szerint az ügynek lehet politikai szála is. A politikus információi szerint lehetséges, hogy román eredetű állatok feketevágása során került az élelmiszerláncba a méreganyag.

Antibiotikummal kezelve gyógyítható

A lépfene (anthrax) magas halálozási aránnyal járó fertőzés, és noha leggyakrabban háziasított kérődzőknél fordul elő, az embert is megfertőzheti. A betegséget a Bacillus anthracis nevű baktérium okozza, amely háromféle módon kerülhet be a szervezetbe: a bélrendszeren át, belélegezve a tüdőn keresztül és a bőrrel érintkezve, mindháromféle fertőzés más tünettel jelentkezik.

A bőr-anthrax első tünetei általában az apró, rovarcsípés okozta kiütések, melyek néhány nap elteltével hólyagokká változnak, majd elfekélyesednek. Bár a betegség nem terjed fertőzöttről egészséges emberre, a lépfene megjelenésekor kötelező karantént szoktak elrendelni.

Az MSZP agrárpolitikusa pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, Fazekas Sándornak, mint helyi országgyűlési képviselőnek, komoly politikai felelőssége van abban, hogy "a hatóságok eltitkolnak egy ilyen problémát". Gőgös ugyanis úgy tudja, az első beteg már 3-4 napja kórházba került, a helyi védelmi bizottság elnökét és a lakosokat mégis csak csütörtök este értesítették. Miközben - mint kiderült - még az egyik közétkeztető cég is vásárolt a húsból, "vélhetően feketén". Szerinte ha a hatóságok időben intézkedtek volna, nem kellett volna öt embernek kórházba kerülnie. Nem érti senki, hogy "milyen erők támogatásával" volt eddig az egész ügy eltussolva - jelentette ki Gőgös.

Annyit tudni, hogy az érintett telephelyre vélhetően külföldről - vélhetően a szabályok megszegésével - behozott állatokkal hozták be a betegséget az országba, ugyanis az állatok külföldről való behozatalának hivatalos eljárása során ennek ki kellett volna derülnie. A másik probléma, hogy az állatokat le is vágták, feketén, mindezek felvetik a büntetőjogi felelősséget - emelte ki a politikus.

Az MSZP válaszokat vár többek között arra, hogy Fazekas Sándor tudott-e róla, illetve adott-e utasítást a hatóságoknak arra, hogyan járjanak el az ügyben. Igaz-e, hogy az érintett telephely tulajdonosa komoly támogatója volt a miniszternek a választási kampányban - tette fel a kérdést Gőgös Zoltán, megjegyezve, hogy a cég 257,7 hektárt nyert a földpályázaton is. Feltette azt a kérdést is, Fazekas Sándor nem gondolja-e, hogy mindez elegendő, hogy benyújtsa lemondását. Amennyiben nem teszi meg, Orbán Viktor miniszterelnöknek kellene felmentenie miniszterét - jelentette ki a szocialista politikus.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.