Halálában is segített a pécsi bányász érdekvédő

Szemán István nem csak életében segített önzetlenül mindenkin, de halála után is: szervei a család tájékoztatása szerint három ember életét mentették meg.

Súlyos betegségben elhunyt a Pécsett élő Szemán István, ismert baloldali és szakszervezeti aktivista. A pecsistop.hu megemlékezéséből megtudhatjuk, hogy Szemán István 1955-ben születet Ózdon, bányászcsalád sarjaként. Az ottani leépítések után költöztek Pécsre, ipari tanulóként 1970-ben kezdte meg tanulmányait, ahol a családi hagyományokat folytatva 1973-ban végzett vájárként. 1973-ban a tanulmányai befejezése után a Mecseki Vasas bányaüzemben helyezkedett el, ahol 1975-ig dolgozott földalatti vájárként.

1975-ben a Mecseki Uránércbányászati vállalatnál folytatta a munkát, a IV-es üzemben földalatti vájárként helyezkedett el. Később elvégezte a bányagépkezelői tanfolyamot, 1979-ben sikeres robbantómesteri vizsgát tett, majd szakvezető vájárként dolgozott 1994-ig. Akkor 40%-os egészségromlást állapítottak meg nála, eltiltották a földalatti munkavégzéstől. 1996 után a bányászok egészségkárosodási járadékát kapta, ám az érdekvédelemben és a közéletben rendkívül aktív részt vállalt.

Számos bányásznak és bajbajutott sorstársának nyújtott segítő kezet, egyebek mellett a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének alelnökeként. Állandó résztvevője volt baranyai és budapesti utcai megmozdulásoknak, tüntetéseknek, mindig bátran kiállt a bányászok, a rendőrök, a tanárok, a diákok és mindenki mellett, akinek a regnáló kormány miatt sérültek az érdekei.

Szemán István nem csak életében segített önzetlenül mindenkin, akin tehette, de halálában is. Felajánlott szervei a család tájékoztatása szerint három ember életét mentették meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.