Hajszálon múlik az ötven százalék

A korábbi előrejelzések szerint a részvételi arány az önkormányzati választáson nem éri majd el az ötven százalékot. Délelőtt még többen szavaztak, mint négy éve, de délután fél hatig a szavazásra jogosultak csak nem egészen negyven százaléka voksolt.
Bár csak néhány tized százalékkal, de az első napközbeni jelentések szerint nagyobb volt az érdeklődés az önkormányzati választás iránt, mint négy esztendeje. Akkor az urnazárásig a szavazásra jogosultak 53,36 százaléka adta le a voksát, míg most a közvélemény-kutatók ötven százalék alatti részvételt prognosztizálnak.

Hét óráig – tehát a szavazókörök nyitása utáni első órában – a polgárok 1,06, kilencig 6,97, 11-ig 16,50 százaléka szavazott. Négy éve 0,99, 6,60, illetve 16,31 százalék volt ugyanez az arány.

Délutánra viszont fogyatkozni látszik a részvételi kedv: fél hatig a részvételi arány 39,82 százalékos volt, míg 2010-ben ugyaneddig a választásra jogosultak 41,77 százaléka szavazott.

A fővárosban az emberek 37,34 százaléka adta le a voksát, míg a megyék közül délután fél hatkor a részvétel Nógrád megyében volt a legmagasabb 48,03 százalékkal. A legalacsonyabb részvételi arányt 35,62 százalékkal Hajdú-Bihar megyében tapasztalták. A Dunántúl nagy része, illetve Pest és Bács megye az országos átlag alatt teljesít.

Ebből egyelőre még mindig nem lehet biztosan következtetni arra, hogy a választói aktivitás a négy évvel korábbihoz képest tényleg csökken-e, mert a különbség nem éri el a két százalékot. Így még nem tudni, hogy a közvélemény-kutatók prognózisa válik-e valóra.
Egyébként 2006-ban fél hatkor 46,53, 2002-ben 45,78 százalékos volt a részvétel, miközben akkor este hétig a választásra jogosultak 53,12, illetve 51,10 százaléka járult az urnákhoz.

Úgy tűnik, a választók nagyjából fele most is szavazni fog, de könnyen lehet, hogy a jogosultak valamivel kevesebb mint fele. Az utolsó másfél óra alatt 2002-ben és 2006-ban is alig öt százalékkal emelkedett a részvétel. Ha most is így lenne, minden idők legkisebb érdeklődést kiváltó helyhatósági választásán leszünk túl, mert a polgárok alig 45 százaléka járul az urnákhoz.
Négy esztendeje viszont a szavazásra jogosultak csaknem nyolcada az utolsó pillanatokban szavazott: akkor fél hattól hétig majdnem 12 százalékkal nőtt a megjelentek aránya. Ha most is így lenne, összejön az átlagosan eddig sem túl magas, 51-52 százalék közötti részvétel.

Az összehasonlítás kedvéért: a 2010-es parlamenti választáson a részvételi arány 64,36 százalékos volt, de az EP-választáson a harminc százalékot sem érte el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.