'Hajrá, magyarok! Vesszenek a nyilasok!'

A mostani hétvége sem múlik el szélsőjobboldali tüntetés nélkül: a Magyar Hajnal tartott demonstrációt a Józsefvárosban. Igaz, az ellentüntetők olyan hatalmas lármát csaptak, hogy a szónoklatokból alig lehetett érteni valamit.

A Józsefvárosi pályaudvar átépítésével emlékhelyet és oktatási központot hoz létre a kormányzat a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából. A Sorsok Házát a tervek szerint jövő áprilisban adják át.

Ide, a használaton kívüli pályaudvarhoz szervezett tüntetést szombat délutánra a Jobbiktól is jobbra álló, görög neonáci mintára szerveződő Magyar Hajnal (amely indulni készül a parlamenti választáson). A „holokausztipar elleni” rendezvényen többek között az egyik gárdaszervezet, a Jobbikkal meglehetősen hűvös viszonyban lévő Magyar Nemzeti Gárda is képviseltette magát.

Dúró Dóra jobbikos szóvivő állítja, hogy a Magyar Hajnal egy „kamupárt”: nincsenek tagszervezetei, és az alapítókon kívül tagsága sincs. Ha a józsefvárosi tüntetés ennek az ellenkezőjét lett volna hivatott bizonyítani, akkor szerény eredményt hozott. A létszám csak az újságírókat is beleszámítva közelített a százhoz.

Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke szerint a „fasiszta provokáció” szervezői megsértik a párizsi békeszerződést, súlyosan visszaélnek a gyülekezési szabadsággal, valamint holokauszt-tagadást valósítanak meg. Vajnai előzőleg nyílt levélben kérte a parlamenti pártok vezetőit, hogy lépjenek fel a Magyar Hajnal betiltása érdekében, a rendőrségtől pedig azt követelte, akadályozza meg a „neonáci rendezvényt”.

Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció nevében hasonló tartalmú közleményt adott ki, a rendőrség viszont nem tett eleget a követelésnek, és jóváhagyta a demonstráció megtartását. Így aztán – ahogyan a Szabadság téri református templomnál Horthy Miklós mellszobrának (újra)avatásakor, vagy a múlt héten rendezett jobbikos Horthy-vonuláskor – a Józsefvárosban is megjelentek az ellentüntetők. Mintegy hatvanan voltak, magyar és antifasiszta zászlókkal, transzparensekkel érkeztek. „Nem törnek át!” – állt össze a kezükben tartott betűkből a nemzetközi antifasiszta jelszó.

A szélsőjobboldali demonstráción a mikrofon időnként felmondta a szolgálatot, de nem ez volt a leginkább zavaró körülmény. Bár a két tábort elválasztotta egymástól a többsávos Fiumei út, a szirénákkal, dudákkal és sípokkal felszerelt ellentüntetők gondoskodtak arról, hogy a beszédekből csak mondatfoszlányok jussanak el a hallgatósághoz. Annyi azért kivehető volt, hogy a felszólalók – most nagyon finoman fogalmazunk – sajnálják a pénzt a holokauszt emlékévre és a józsefvárosi központra.

A viszonylag csendesebb időszakokban némelyek átkiabáltak, hogy „Mocskos zsidók!”, mire a túloldalról jött a kórus: „Hajrá, magyarok! Vesszenek a nyilasok!”

A rendezvény után kisebb fizikai atrocitás történt. Vajnai Attila közlése szerint az egyik szélsőjobboldali demonstráló megpróbálta letépni róla a pártkitűzőjét, de az illetőnek csak a kabátját sikerült elszakítania. A rendőrség a helyszínen igazoltatta az elkövetőt, és Vajnai feljelentése alapján eljárást indított.

A Magyar Hajnal nem a pályaudvar előtt bizonyította, hogy széles tagsággal rendelkezne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.