Kérdés a hullazsákból: 'Takarékosság mindhalálig?'

Villámtüntetéssel tiltakozott A Város Mindenkié Csoport az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a hajléktalanellátás késedelmes finanszírozása miatt kedden reggel. A tüntetők „hullazsákban” feküdtek a misztérium elé, és egy transzparensen azt vetették fel: „Takarékosság mindhalálig?” A tárca már korábban jelezte, hogy ha késve is, de biztosítják a hiányzó forrást.

Huszonöt-harminc ember táborozott le kedden reggel nem sokkal nyolc óra előtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A hivatalba igyekvők megdöbbenésére a flashmob résztvevői közül tízen „hullazsákra” emlékeztető fekete nejlont húztak magukra, majd a járdára terített kartonokra feküdtek. A zsákban fekvő embereket ezután jelképesen el is búcsúztatták: egy-egy virágot helyeztek rájuk. Eközben transzparensek is előkerültek, amikre egyebek mellett azt írták: „Takarékosság mindhalálig?”

A Város mindenkié csoport akciója a hajléktalanellátás elfojtásáról
Város mindenkié csoport akciója a hajléktalanellátás bajairól.

A különös villámtüntetést a Város Mindenkié Csoport hirdette meg a hajléktalanellátás késedelmes finanszírozása miatt. A csoport tagjai úgy fogalmaztak: felháborodva értesültek arról, hogy bár november elsejével elkezdődött a téli krízisidőszak a hajléktalanellátásban, a kormányzat még ki sem írta az ezt finanszírozó pályázatokat. A szervezet megemlítette azt is: a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága már október elején felhívta a figyelmet az otthontalanok életét, testi épségét veszélyeztető finanszírozási bizonytalanságra.

A kormány felelőssége az, hogy bizonytalanságban tartják a gyakran életmentő téli krízisszolgálatok finanszírozását, és ezzel emberek életét veszélyeztetik. Még sohasem késett annyit a téli krízisellátás támogatása, mint az idén – írta közleményében a szervezet, amely kitért arra is: a hideg idő beállta óta már öt ember halt meg kihűlés következtében.

Lapunk már a múlt héten írt arról: noha november elsején kezdődik a téli gondozási időszak, október végéig sem írták ki a kifejezetten a téli hidegben szükségessé váló feladatokhoz forrásokat biztosító pályázatot. Szakemberek szerint ez elsősorban vidéken jelenthet komoly gondokat: a kisebb szervezeteknek nincs tartalékuk, így a pályázati támogatás híján kétségessé vált, el tudják-e indítani a fagyok idején sokszor életeket mentő krízisautókat, diszpécser-szolgálatokat. Soltész Miklós, szociális államtitkár nem sokkal később bejelentette: a téli ellátásokra felhasználható szokásos, kiegészítő pályázat novemberben jelenik meg, mintegy 400 millió forintos keretösszeggel.

A keddi tüntetést szervező mozgalom közleményében arról is írt: „A központi lakásfenntartási támogatás és a családi pótlék értékvesztése, a helyi lakásfenntartási támogatás megszüntetése, a munkanélküli ellátások drasztikus szigorítása tovább növelte a hajléktalanná válás veszélyét. Mindeközben a hajléktalanellátásra fordított állami normatíva reálértékben 2005 óta folyamatosan csökken.”

Az atrocitás, rendőri intézkedés nélkül véget ért demonstrációt követően a tüntetők petíciót adtak át a minisztériumban. Ebben három követelést fogalmaztak meg. Elsőként azt, hogy a helyzet orvoslása érdekében 72 órán belül hívják össze a Országos Hajléktalanügyi Szakmai Tanácsot. Emellett azt kérték: legkésőbb december 1-jéig biztosítsák, hogy a hajléktalanellátó szervezetekhez megérkezzenek a téli krízisszolgáltatásokhoz szükséges források. Végül azt követelték: vállalja a tárca, hogy ezután minden évben legkésőbb egy hónappal a krízisidőszak kezdete előtt megnyugtatóan rendezi a szolgáltatások finanszírozását.

Balog Gyula, a Város Mindenkié Csoport egyik tagja arra a felvetésünkre, hogy a tárca már korábban jelezte, még novemberben kiírja az érintett pályázatot, úgy reagált: „A novemberben kiírt pályázatból legkorábban januárban, februárban remélhetnek pénzt az ellátó szervezetek. Ez azonban túl késő, a szervezetek többségének nincs annyi pénze, amiből addig is gondoskodni tudna a hajléktalanokról.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.