Pintér nem tágít

Nem ért egyet Szabó Máté ombudsmannal Pintér Sándor belügyminiszter a közterületek használatát szabályozó törvény bírálatában, és elutasítja a jogszabály módosítására tett javaslatot - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Szabó Máté hivatalának tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium (BM) levelében elutasította a közterületek rendeltetésszerű használatát szabályozó törvény módosításának ombudsmani javaslatát. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kifejtette: a jogszabály a jelenlegi formájában lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok szabálysértéssé nyilváníthassák a település közterületének "rendeltetésétől eltérő" használatát, például a hajléktalanok életvitelszerű jelenlétét.

A BM indoklása szerint - idézi az ombudsmani hivatal - az új rendelkezésekre "nemcsak a negatív közterületi magatartások visszaszorítása érdekében, hanem az egész társadalom tekintetében érvényesíteni kívánt követelmények törvénybe iktatásának tényleges szándékával került sor". Ezzel szemben az ombudsman álláspontja az, hogy az új szabályozás az eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek folyamatos jogi fenyegetettségének légkörét teremti meg, miközben a hatályos egyéb jogszabályok is alkalmasak volnának a fellépésre a mások jogait sértő közterületi magatartásokkal szemben.

Egy másik hasonló témában, a hajléktalanná vált külföldi menekültek ellátásával kapcsolatban az ombudsman korábban azt javasolta: a téli fagyok miatt fenyegető közvetlen életveszély elhárítására engedjék vissza a befogadó állomásokra azokat az engedély nélkül távozó, így jogosultságukat elvesztő menekülteket, akiket a hajléktalanellátó rendszer nem képes elhelyezni. Pintér Sándor az erre küldött válaszlevelében úgy érvelt Szabó Máténak, hogy ha egy menekült nem képes teljesíteni a befogadó állomások ellátásainak igénybevételéhez meghatározott feltételeket, akkor megkérdőjelezhető az együttműködési készség, és ilyen esetben az államot nem lehet kötelezni a segítségre.

Ugyanebben a kérdésben Tarlós István azt közölte az ombudsmannal, hogy az ellátó intézmények ismerik a hajléktalanná vált külföldi menekültek problémáját, ám a jelenlegi feltételek alkalmatlanok az ilyen emberek biztonságos ellátására. "Védett szállást kellene létrehozni nekik, amihez meg kell teremteni a szükséges jogszabályi hátteret. Képzéssel, nyelvtanítással kellene segíteni a beilleszkedésüket, amit ma az nehezít, hogy ezek az emberek nehezen teremthetnek kapcsolatot a környezettel, mert nem beszélnek európai nyelveket" - írta a főpolgármester az Országgyűlési Biztos Hivatala által idézett válaszlevelében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.