Hajdúszoboszló: Giró-Szászt megtapsolták, Jankovics Marcellt bírálták

Még éjfél után is a kormánypárti képviselők által feltett kérdésekre válaszolt Orbán Viktor Hajdúszoboszlón, a Fidesz-KDNP frakciószövetség évadnyitó kihelyezett ülésén, a nyilvánosság elől hermetikusan elzárt Hotel Békében (a konfenciateremben a mobiltelefonok is ki voltak kapcsolva). Előtte a miniszterelnök helyzetértékelő felszólalásában sikeresnek ítelte a kormány euroválságra adott válaszait, egyértelművé tette, hogy Magyarország újjászervezését nemhogy lassítani nem akarja, de inkább gyorsításra van szükség.  Azért is, mert azzal számol, hogy elhúzódó válságra kell számítani.

Egyfordulós választás lesz

Információink szerint a frakcióülésen eldöntötték: egyfordulós lesz a választás, már 2014-ben is. A Fidesz vezérkarából Orbán Viktor preferálta  ezt a verziót, Kövér László és Áder János a kétfordulós rendszer mellett ált ki.

Habony ajánlotta, Lázárral jó viszonyban

A képviselők a munkatársunkhoz kiszivárgott információk szerint megtapsolták, amikor a miniszterelnök hivatalosan is bejelentette: Giró-Szász András lesz az új kormanyszóvivő. (Nagy Anna nyár elején családi okok miatt fizetesnélküli szabadságra ment, a kormányszóvivői feladatokat átmeneti jelleggel Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár látta el.)

"A taps egyúttal kritika is volt a kommunikációs fronton produkált kormányzati teljesítmény felé. A miniszterelnök nyilván azért is fogott átszervezésbe"- ezt a véleményét fogalmazta meg egy kormányközeli forrás. Giró-Szász Andrást állítólag Habony Árpád, a miniszterelnök személyes stratégiai tanácsadója ajánlotta Orban Viktor figyelmébe. De a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa rendszeres látogatója volt Lázár János parlamenti dolgozószobájának is, hiszen a cége nyerte el a Fidesz-frakció kommunikációs-elemzői feladatokra kiírt több tíz milliós pályázatát. A hírek szerint Hódmezővásárhely polgármesterének kifejezetten jó a szemelyes kapcsolata a politikai elemzővel, akit - a fideszesek emlékezete szerint - annak idején Navracsics Tibor "fedezett fel".

Ennek ellenére van olyan vélemény is, hogy konfliktusokat vetíthet előre Giróo-Szász András megjelenése: Kovács Zoltán komplett kommunikációs osztály fölött diszponál, a századvéges elemző pedig most próbálkozik tizegynéhány fős stábjának felépítésével, és "keresnie kell az asztalát is, a munkatársait, és azok asztalát is". Úgy, hogy a kormányszóvivőség szervezetileg már nem a Navracsics-tárcához, hanem a Miniszterelnökséghez tartozik, azaz Orbán Viktornak lesz alárendelve.

A kormányszóvivőn kívűl lesznek "arcok", akik a kormányprogram prioritásait jelenítik meg. Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár a munkahelyteremtés fontosságát képviseli nyilvános szereplésein, Garamvölgyi László pedig - aki 2009 tavaszán távozott a rendőrségi szóvivői szerepkörből -, a közbiztonság "szóvivője" lenne.

Kritika az "őskövületek", és a "kommunisták" miatt

Az éjszakába nyúló frakcióülésen a lapunkhoz eljutott hírek szerint több képviselő is nehezményezte, hogy a Jankovics Marcell által iranyított Nemzeti Kulturális Alap nem az előzetes (jobboldali) reményeknek megfelelő döntéseket hoz, a pályázatok elbírálásakor fiatal művészek számára nem nyitnak teret, "őskövületek" számára ítélnek meg pályázati pénzeket. Az ezt kritizáló honatyák számára nem volt megnyugtató Jankovics Marcell korábbi magyarázata, aki állítólag azt mondta: akkor lehet változas, ha a kuratóriumokban lejár néhány régi kurátor mandátuma. Orbán Viktor pedig értesülésünk szerint azt válaszolta: sajnos nominális értéken jövőre sem lesz több pénz, ezzel kell jól gazdálkodni.

Az egyik honatya a "személyzeti politikát" bírálta, mondván Borsod megyében például az adóhatóság élén még mindig "kommunisták", balosok vannak.

A KDNP családpolitikai "ultimátuma"

A kereszténydemokraták Hajdúszoboszlón -  a téli siófoki frakcióülésen képviselt magzatvédelmi elveik folyományaként - információink szerint most azt deklarálták: ragaszkodnak ahhoz, hogy a 2012-es költségvetésben legyenek olyan családpolitikára szánt források, és érvényesíthető eszközök, melyek segítségével megfordítható lenne a lesujtó demográfiai trend. A KDNP azt szeretné, ha a Matolcsy-tárca "dolgozna ezen". Az egyik KDNP-s politikus példaként említette, hogy esetleg újra lehetne gondolni a családi pótlek rendszerét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.