HaHa: legyenek nyilvánosak a Felsőoktatási Kerekasztal ülései!

A Felsőoktatási Kerekasztal üléseinek nyilvánossá tételét követeli a Hallgatói Hálózat (HaHa) a felsőoktatási államtitkárhoz intézett nyílt levelében.

A dokumentumban - amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez - azt is követelik Klinghammer Istvántól, hogy az államtitkárság rendszeresen publikálja a felsőoktatási koncepció legfrissebb változásait, illetve az ahhoz érkezett hozzászólásokat, a véleményezést pedig ne csak a kiválasztott szervezeteknek, hanem mindenkinek tegye lehetővé, oly módon, hogy a beérkezett véleményeket bárki megtekinthesse. Elvárják, hogy az államtitkárság  szervezzen nyilvános előadásokat és vitákat, ahol a hallgatók megismerhetik és bírálhatják a reformterveket.

A levélben a HaHa elfogadhatatlannak tartja, hogy a közvélemény csak kiszivárogtatásokból és esetleges sajtónyilatkozatokból értesülhet a kerekasztalon történtek egy részéről. Sajnálatos módon nem csak az állam, de a Felsőoktatási Kerekasztalon résztvevő, a "Hallgatók 6 pontját" korábban támogató szervezetek - a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Rektori Konferencia és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete - sem járnak élen a közvélemény és az általuk képviselt egyetemi polgárok tájékoztatásában - tették hozzá.

"Úgy gondoljuk, hogy egy oktatási reform akkor működhet jól, ha érintettjei nem csak értik, de magukénak is érzik a változásokat. Ezt csak széleskörű társadalmi vita útján lehet elérni, kiválasztott szervezetekkel folytatott titkos tárgyalásokkal aligha" - írták.

Hozzátették: a Hallgatói Hálózat egyelőre sem a reformintézkedések mellett, sem azok ellenében nem tud állást foglalni, mivel ehhez nem áll rendelkezésükre kellő mennyiségű információ. Nem ismerik például az intézményi differenciálás finanszírozási vonatkozásait, és az az információ is várat magára, hogy milyen minimális ponthatárral lehet majd bekerülni az egyes intézménytípusokba. Nem tudni, kik lesznek a 2015-ben érkező kancellárok, és azt sem, hogyan választják majd ki az igazgatótanácsok tagjait - sorolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.