Hagyó ügyeket hoz létre, majd húsz napig gyalogol

A fővárosi MSZP-vezetők szabadságukra hivatkozva nem jelennek meg a kabinet ülésén. Dönteni kellene többek között a szocialista Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által felvetett ötlet, a Margit hidat helyettesítő pontonhíd ügyéről.

Nem vesznek részt a városvezetőség szocialista tagjai a Főpolgármesteri Kabinet jövő hétfőre tervezett ülésén, kérdéses, hogy ebben a helyzetben lesz-e jövő hétfőn kabinetülés. Steiner Pál MSZP-frakcióvezető levélben tudatta Demszky Gábor főpolgármesterrel, hogy a szocialista főpolgármester-helyettesekhez hasonlóan ő és frakcióvezető-helyettes társai is szabadságukat töltik.

Gyekiczki András, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta, csütörtökön dől el, hogy ebben a helyzetben lesz-e hétfőn kabinetülés. Az MTI információi szerint a szocialisták obstrukciónak tekinthető lépésének hátterében az áll, hogy Demszky Gábor a Főpolgármesteri Kabinet e heti ülésén többször is jelezte, szeretné, ha Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes megszakítaná szabadságát, és a jövő héten személyesen érvelne előterjesztései mellett. A szabad demokraták nehezményezik, hogy Hagyó évek óta ügyeket hoz létre szabadsága előtt. A múlt héten például Kocsis István BKV-vezérigazgatónak még az Magyar Villamos Művek élén végzett tevékenységét érintő sajtóhírekkel kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat Steiner Pál frakcióvezetőhöz írt pénteki levelében.

A múlt héten a Margit hidat helyettesítő pontonhídról beszélt Hagyó. A Főpolgármesteri Kabinet hétfőn azért nem tudott tárgyalni róla Az MTI hivatali információi szerint Hagyó Miklós tervének végrehajtásával összefüggésben a közlekedési ügyosztály jelezte, hogy a téma komplexitása miatt a kabinet jövő hétfőre tervezett ülésére nem tudnak előterjesztést készíteni a pontonhíddal kapcsolatban. Az ideiglenes P+R parkolóhelyek és a buszsávok kialakítása, valamint a rakpartok új közlekedése és a forgalomelterelési alternatívák kidolgozása több időt igényel.

A nyilatkozni nem kívánó szocialista politikusok elmondták azt is, hogy kezdeményezik a két hét múlva tervezett MSZP-SZDSZ koalíciós egyeztető tanács ülésének előrehozását e hét péntekére. Így ezen részt vehetne a főpolgármester is, aki a hónap második felében Kínában és Mongóliában tartózkodik majd. Steiner Pál korábbi nyilatkozata szerint a koalíciós egyeztetést azért kezdeményezték, mivel a Fővárosi Közgyűlés június végi ülésén szabad demokrata segítséggel ismét meghiúsult budapesti egészségügyi modell koncepciójának az MSZP által szorgalmazott elfogadása. Steiner Pál jelezte, hogy a koalíciós egyeztetésen indítványozzák a jövő októberig szóló koalíciós együttműködéssel összefüggő kérdések áttekintését is. Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes az MSZP hétvégi helyzetértékelőjén felvetette a koalícióból való kilépés lehetőségét is, amivel Steiner Pál is egyetért.

Szocialista politikusok a jelenlegi helyzetben azt tartanék célravezetőnek, ha a Főpolgármesteri Kabinet ülését jövő pénteken tartanák. Addig megtartják a BKV felügyelőbizottság ülését is, amelyen a kabinet és a főpolgármester felkérése alapján Kocsis István vezérigazgatónak nyilatkoznia kell a személyével kapcsolatban megjelent gyanúsítgatások valóságtartalmáról, illetve arról, milyen jogi lépéseket tett, hogy tisztázza magát. Kocsis István egyébként kedden közleményben tudatta, hogy a szerinte légből kapott álhírek miatt pereket indít több sajtóorgánum ellen.

Az MTI információi szerint Hagyó Miklós az MSZP hétvégi kongresszusa, illetve egészségügyi problémái miatt egynapos csúszással kezdhette még hétfőn Romániában azt a 600 kilométeres gyalogtúráját, amellyel a Hunyadi család előtt kíván tisztelegni. A főpolgármester-helyettes a 20 naposra tervezett túrát szeretné teljesíteni, ezért húzódozik attól, hogy szabadságát megszakítva visszatérjen a kabinet ülésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.