Hagyó-per: titkos találkozó a Széchenyi-fürdőben

Az ötödrendű vádlott meghallgatásával folytatódott Kecskeméten a per. Lelovics Ottó és Hagyó Miklós minden egyetértenek, csak két sörétes lőszer kapcsán volt vita köztük.

Hiába dicsérte volt főnökét Lelovics Ottó, hogy mennyire gyors politikai karriert csinált, milyen rövid idő mennyi tisztséget halmozott fel, Hagyó Miklós meghazudtolta egykori kommunikációs munkatársát az egyetlen vádpontban, amelyben Lelovics elismerte a bűnösségét. A házkutatás során találtak két sörétes lőszert Lelovics Ottó vitrinjében. Vallomásaiban elmondta, hogy a lőszereket Hagyó Miklóstól kapta egy vadászaton. Nem tudta, hogy ezek engedély nélküli birtoklása bűncselekmény, lőszerrel való visszaélés, ezért eltette őket a legbecsesebb személyes emléktárgyai közé. Hagyó, aki minden egyéb pontban egyetértett Lelovics – az övével megegyező – vallomásával, a bíróság elnökének kérdésére határozottan kijelentette: ő nem adott lőszert az ötödrendű vádlottnak.

Lelovics Ottót folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is vádolja az ügyészség, mint felbujtót. A vádirat szerint Lelovics Ottó adott utasítást többek között a Well Reklám és PR Ügynökség Kft.-vel való, a BKV számára szükségtelen szerződések kötésére, amelyek ellenértékeként mintegy 70 millió forintot fizetett ki a BKV. Miközben Lelovics Hagyó Miklós kabinetjében megbízási szerződéssel, kötetlen munkaidőben, évi 3,5 millió forintos díjért dolgozott, 2007 májusa és 2008 decembere között főállásban, de szintén kötetlen munkaidőben a Well Kft. stratégiai tanácsadója volt. A Well Kft. 70 milliót kapott a BKV-től, Lelovics Ottó heti másfél nap munkával 11 millió 300 ezret keresett a Well Kft.-nél.

A vádirat szerint Lelovics Ottó utasítására 1 millió 860 ezer forintot fizettek ki a Citynet Kft.-nek kommunikációs és személyes tanácsadás címén. Lelovics 2004 és 2006 között megbízási szerződéssel dolgozott ennél a cégnél, a BKV-től való távozása után pedig főállású munkahelyet kapott a Citynet Kft.-nél.

Több hasonló ügy is szerepel a vádiratban. Lelovics Ottó a bíróság előtt felolvasott írásos vallomásában tagadta, hogy bárkinek utasítást adott volna, sem a maga, sem Hagyó Miklós vagy bárki más nevében. A kommunikációs tanácsadó szerint az ügyészség az esetek többségében figyelmen kívül hagyta a dátumokat: amikor a vád tárgyává tett szerződéseket aláírták, ővele a Fővárosi Önkormányzatnál még nem kötötték meg a megbízási szerződést. Később a bírónőnek arra a kérdésére, miért szerepel a nyomozati vallomásában, hogy 2007 januárjától volt megbízási szerződése, az ötödrendű vádlott azt felelte: rosszul jegyzőkönyvezte vallomását az ügyészség.

Lelovics Ottó szerint az ügyészség nem ért a PR-hoz és a kommunikációhoz, ilyen képzettségű szakértőt nem is hallgatott meg, hanem önkényesen eldöntötte, hogy a kommunikációs szerződések szükségtelenek voltak. Lelovics hivatkozott a korábban Antal Attila által benyújtott, a vádlottak által készíttetett szakértői véleményekre, amelyek szerint minden ilyen megbízást teljesítettek, azok szükségesek és értékarányosak voltak.

A tárgyaláson Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró Lelovics Ottó nyomozati vallomásaiból is fölolvasott. Idézte többek közt azt a részt is, amelyben Lelovics elmondta: „lehet, hogy a metróban vagy fürdőben is összetalálkozhatott Regőczi Miklóssal”, a BKV Zrt. volt kommunikációs vezérigazgató-helyettesével, de ennek célja nem volt. Regőczi a nyomozás során azt vallotta, hogy számos esetben Lelovics utasítására kötött meg olyan szerződéseket, amelyekre a BKV-nek nem volt szüksége. Az is szerepel Regőczi nyomozati vallomásában, hogy 2010 januárjában Lelovics Ottó felhívta, és találkozót kért tőle a Széchenyi-fürdőben. Ott azt mondta Regőczinek: az lesz a legjobb, ha mély hallgatásba burkolózik, mert ha nem ezt teszi, akkor rossz lesz neki.

Amikor Hagyó Miklós a keddi tárgyaláson kijelentette, hogy Lelovics Ottó nem tőle kapta a lőszereket, erre Lelovics nem kívánt megjegyzést tenni, de a vallomását fenntartotta.

Aki a nyomozás során Hagyóék ellen vallott – Antal Attila és Balogh Zsolt –, eddig mind visszavonta vallomását. Antal Attila még nyilvánosan bocsánatot is kért a két fővádlottól és a ki sem hallgatott Demszky Gábortól. Kérdés, hogy november 6-ától hosszabb lesz-e ez a sor – a tárgyalás aznap Regőczi Miklós kihallgatásával folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.