Hagyó az első fok szerint nem követett el magánokirat-hamisítást

Felmentette a magánokirat-hamisítás vádja alól Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettest és két társát a bíróság hétfőn. A verdikt nem jogerős.

Első fokon - tehát nem jogerősen - felmentette a magánokirat-hamisítás vádja alól Hagyó Miklós korábbi szocialista országgyűlési képviselőt, volt főpolgármester-helyettest és két társát a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn.

Hagyót és egyes volt munkatársait, valamint a BKV több egykori vezetőjét és néhány más személyt bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel, sikkasztással, zsarolással és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A mostani döntés mindezt alig érinti.

A bíróság szerint a vádban szereplő magánokirat - vagyis a vádlottak által készített, Hagyó Miklós élettársának egy polgári perben képviseleti jogot biztosító meghatalmazás - nem hamis.

Az indoklás szerint a volt főpolgármester-helyettes és két társa nem követett el bűncselekményt, amikor előzetes letartóztatása idején meghatalmazást állíttatott ki ügyvédjével élettársának, hogy a nő Hagyó jogi képviselőjeként járhasson el a Hír TV ellen indított polgári perben.

Az ügyészség fellebbezett, a vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet.

Az ügyben annyi bizonyos, hogy egy személyiségi jogi perben Hagyót nemcsak ügyvéd, hanem bármely hozzátartozója képviselheti. Az tehát, hogy a nőnek nincs jogi diplomája, az eset megítélése szempontjából irreleváns.

A polgári perrendtartásról szóló törvény szerint az ilyen eljárásokban – az általános szabályoktól eltérően – az ítélőtáblák és a törvényszékek előtt sem csak a jogi szakvizsgával rendelkező személyek láthatják el a jogi képviseletet. Az élettárs tehát még ilyenkor is jogszerűen léphet az ügyvéd helyébe.

Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes (k) és két társa áll az ellenük magánokirat-hamisítás miatt indított büntetőper tárgyalásán, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon
Budapest, 2012. január 16. Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes (k) és két társa áll az ellenük magánokirat-hamisítás miatt indított büntetőper tárgyalásán, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.