Hagyó-ügy: megint módosította a vádiratot az ügyész

Sokadjára változott a vádirat a Hagyó-ügyben csütörtökön, és a módosításokat az ügyész 16 sűrűn gépelt oldalon terjesztette be. Ezzel a volt szocialista főpolgármester-helyettes az ügyvédje szerint kicsit jobban jár, de maradt még vádpont bőven elé, kérdés, hogy a bíróság a nagyrészt visszavont terhelő vallomások után mit lát bizonyítottnak.
Hatodik vagy hetedik alkalommal, de vélhetően utoljára változtatott csütörtökön a Hagyó-ügyben a vádiraton az ügyész. A Kecskeméti Törvényszéken jövő hétfőn már a perbeszéd kezdődött volna – amire négy napot szántak –, ám a 16 oldalas, szinte valamennyi vádlottat érintő módosítás miatt Kádár András, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes védője nyolc napot kért az irat tanulmányozására. Az újabb változás miatt szerinte egy-másfél hónapot is csúszhat az ítélethozatal, de az elsőfokú verdiktet reményei szerint idén decemberben vagy januárban kihirdethetik.

A nyomozás különben még 2009-ben kezdődött, de akkor csak a BKV gyanúsnak tűnő tanácsadói szerződései voltak napirenden. Azután fény derült a cégnél kifizetett százmilliós nagyságrendű végkielégítésekre, majd következett a HÉV vélelmezetten túlárazott utastájékoztató rendszere, és jött a nokiás doboz a Hagyónak szánt 15 milliós csúszópénzzel. A volt szocialista politikusnak ezt és még 15 milliót állítólag a különféle megbízásokért hálás cégek dobták össze.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2012 januárban folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az egykori szocialista politikus és 14 társa ellen. A kárt csaknem másfél milliárd forintra taksálták.

A „maffia” feje Hagyó volt, aki a vád szerint a beosztásából adódó befolyásával visszaélve, jogsértő utasításokkal vett részt egyes cselekményekben, ugyanakkor olyan környezetet alakított ki, amelyben bizalmasai nélküle is képesek voltak az érdekeinek megfelelő döntéseket hozni, utasításokat adni, azokat a BKV vezetői felé közvetíteni. Ennek ellenére ő csak három vádpontban szerepel.

Az ügy az Országos Bírósági Hivatal elnökének döntése alapján került Budapestről Kecskemétre, s a törvényszék első alkalommal 2012 nyarán tárgyalta az ügyet, 2013 decemberében azonban átpasszolta a fővárosnak. Az ok: az ügyáthelyezés lehetőségét az Alkotmánybíróság időközben alaptörvény-ellenesnek minősítette, a Kúria azonban ismét a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki, ahol a per tavaly júliusban újrakezdődött.

A minősítés – tehát a bűnszervezetben való elkövetés és a különösen nagy vagyoni hátrány – maradt, de a vád több alkalommal is szűkült, így az ma már kevesebb bűncselekményt és kisebb kárt tartalmaz – tájékoztatott az ügyvéd. Időközben kikerült a vádpontok közül a nokiás doboz is, amely mindössze az egyik gyanúsított később visszavont vallomásában szerepelt. Maradt viszont a másik 15 millió, amiről csak az nem derült ki, hogy a pénz kitől származik, s azt mikor és hol adták át.

Kádár András szerint Hagyó számára a csütörtöki módosítás is kedvező, hiszen 168 millió helyett 107 milliós károkozással vádolják, és a terhére rótt cselekmények száma is kevesebb.

Ám ha a bíróság a vádat megalapozottnak látja, ez is elég az elmarasztaló ítélethez, ám kérdéses, mit kezd a nem vagy alig bizonyított vádpontokkal, a visszavont terhelő vallomások sorával. Volt olyan vádlott, aki még bocsánatot is kért, mert az ügyészség nyomására valótlan dolgokat állított. Az ügyvéd nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, csak annyit mondott: mindig a legrosszabbra készül, de soha nem a legrosszabbra számít.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.