Hagyó-per: Elfelejtette a vádlott, hogy hamisan nem vádolhat

Bár a kihallgatás elején kioktatták, hogy vallomásában másokat hamisan nem vádolhat, folyamatosan nem oktatták ki a hamis vádról, ezért mondott valótlanságokat – állította a Hagyó-per újabb tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszék előtt Regőczi Miklós, amikor a bíróság felolvasta a nyomozás során tett terjedelmes, feltáró vallomását.

E pszichikai nyomásgyakorlás hatására vallott olyan dolgokat, amelyeket a bíróság előtt visszavont, mint valótlan állításokat. Például, hogy Antal Attila szólt neki: találkoznia kell Schmuck Andorral, mert Schmuck Hagyó Miklós bizalmi embere. Schmuck mutatta be Regőczinek Horváth Évát a Sofitel szálloda kávézójában, és kérte, hogy keressen neki a BKV-nél testhez álló feladatot.

Horváth Éva havi 1 millió forint fizetést igényelt, de Regőczi azt mondta, hogy nem lóghat ki a fizetése a sorból. Ezért csak havi 400 ezret adott neki, igaz, ezt megtoldotta 100 százalék prémiummal.

Ugyancsak pszichikai nyomás és sugallat hatása alatt vallotta, amit a bíróság előtt szintén visszavont, hogy Antal Attila szólt neki: meg kell egyeznie a GPS Capitallal, Somogyi Zoltán cégével. Somogyi a találkozón azt javasolta, hogy havi 1 millió forintra kössenek szerződést, lobbytevékenységre.

Időközben Lendvai Ildikó ötször telefonált Antal Attilának, hogy helyezze el egy ismerősét a BKV-nál. Regőczi találkozott a protezsált emberrel, és úgy találta, hogy az teljesen alkalmatlan. Antal Attila azonban közölte vele: nem érdekli hogyan, de oldja meg!

Végül úgy oldotta meg, hogy azt mondta Somogyinak: alkalmazza a GPS Capital az alkalmatlan embert, inkább annyival több vállalkozói díjat fizetnek neki a lobbizásért. Így is lett: a havi 1 millió helyett havi 1,8 millióban egyeztek meg, amiben benne volt a Lendvai protezsáltjának fizetendő pénz is.

A nyomozati vallomásában Regőczi azt mondta: nemcsak a kommunikációs területre érkeztek utasítások, hogy kivel kell szerződést kötni, hanem a közbeszerzési, a közlekedési és az ingatlankezelési területre is. Eleinte csak a Hagyó-kabinet tagjaitól kapott utasításokat, Antal Attila távozása után azonban Tótfalusi Györgytől, a BKV igazgatóságának az SZDSZ által delegált akkori elnökétől, és annak főtanácsosától, F. Sándortól is. Utóbbi többször mondta neki, hogy az ő utasításait azért kell teljesítenie, mert azok Tótfalusitól vagy Mesterházytól származnak.

Regőczi félelmében azt vallotta a nyomozóknak, hogy a politikusoktól érkező utasításokat teljesíteni kellett, mert aki nem teljesítette ezeket, azt lejáratták, ellehetetlenítették. Antal Attila például nem teljesítette az SZDSZ utasításait, ezért leváltották. Több embert is elküldtek indok és végkielégítés nélkül. Regőczi úgy látta, ha nem engedelmeskedik, őt is bármikor elküldhetik, például úgy, ahogy Antal Attila azért rúgta ki D. Zoltánt, a BKV műszaki vezérigazgató-helyettesét, mert a közbeszerzéseknél nem tett meg mindent, amit elvártak tőle.

Ugyancsak a politikai elvárások nem teljesítése miatt kellett távoznia B. Gyula stratégiai igazgatónak, Sz. László kabinetigazgatónak és S. László közlekedési vezérigazgató-helyettesnek.

Schmuck Andorral és Horváth Évával rendszeresen kávéztak, közben arról beszéltek, milyen sajtóeseményeket generáljanak, hogy az akkor még ismeretlen Hagyó Miklósnak szereplési lehetőséget teremtsenek. Horváth Éva ajánlotta az F. F. V. D. Bt.-t, mint profi rendezvényszervező céget. Schmuck is azt mondta, hogy az nagyon jó cég.

Három alkalommal, összesen 38 millió forint értékű szerződést kötött vele a BKV. A nyomozati vallomása szerint Regőczi 2007 vége felé találkozott az F. F. V. D. Bt. vezetőjével, Mátay Lászlóval, és akkor tudta meg, hogy Horváth Éva élettársa. A nyomozóknak azt mondta: ha tudta volna, hogy ez Horváth élettársáé, akkor szól neki, hogy hozzon egy másik céget.

Valószínűleg a pszichikai nyomásgyakorlás miatt vallotta ezt a nyomozáskor, mert a tárgyaláson úgy módosította, hogy soha életében nem találkozott Mátayval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.