Hagyó-per: Egyformán valló ellenérdekű felek

Balogh Zsolt nyomozati vallomásainak ismertetésével folytatódott csütörtökön a Hagyó-per tárgyalása Kecskeméten.

A vádiratnak igen nagy része alapul Balogh vallomásaira. Ezekben több alkalommal elmondta ugyanazokat az eseményeket. Olykor már a nyomozati vallomásai közt is megfigyelhető némi különbség, de a bíróságon általa október 9-én elmondottak nagy része éles ellentétben áll korábbi vallomásaival. Míg a nyomozóknak azt hangsúlyozta, hogy a vád tárgyává tett szerződések fölöslegesek voltak, a bíróságon már azt mondta: szükség volt rájuk, és értékarányosak voltak a teljesítménnyel.

A nyomozati vallomásában kijelentette, hogy Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő – továbbá a megbízásukból többen mások – operatív módon beleszóltak a BKV ügyeibe, elsősorban abba, hogy a cég kikkel kössön szerződést, mire és mennyiért. A bíróság előtt ezt már tagadta. A nyomozás során szó szerint is kijelentette, hogy bűnszervezet működött a Fővárosi Önkormányzat egyes vezetői és a BKV vezető beosztású dolgozóinak közreműködésével. A törvényszék előtt ezt is tagadta.

A bíróságnak egyebek közt azt kell tisztáznia, hogy Balogh Zsolt kitől félt jobban: Hagyótól és Mesterházytól, vagy az ügyészségtől?

A nyomozás során – önmagát is vádolva – az előbbit, a bíróságon az utóbbit állította. Mivel a fővádlottak – akik a nyomozás során, még a szembesítéskor is teljesen ellenérdekű személyeknek mutatkoztak –, a tárgyaláson úgyszólván egybehangzó vallomást tettek, a bíróság azt próbálja kideríteni, hogy mikor mondtak igazat. Hagyó és Mesterházy védői a nyomozati vallomásban található kisebb eltérések miatt Balogh Zsolt szavahihetőségét igyekeznek megkérdőjelezni. Az ügyészség képviselője a nyomozati vallomás olyan részleteit kérte ismertetni, ahol Balogh szavain kívül okirati bizonyítékok is alátámasztják, hogy utasították a bűncselekmények elkövetésére.

Többek között emiatt olvastak föl számos e-mailt, amelyet Baloghnak írtak, amikor Antal Attila betegsége idején a BKV első számú vezetője volt. Egyikhez például 26 szerződést csatoltak, amelyeket Balogh vonakodott aláírni. Kérték, követelték, burkoltan fenyegették, hogy engedélyezze ezek kifizetését. Más elektronikus levelekben például a paraméterkönyvre, vagy a szervezeti és működési szabályzat módosítására vonatkozó kérések érkeztek Horváth Éva hatodrendű vádlottól, akinek ehhez semmi köze nem lehetett volna, és akit Balogh a nyomozati vallomásában még úgy jellemzett: ő volt a csendőr kalapja, amelytől akkor is félni kell, ha nincs ott a csendőr.

A tárgyalás jövő kedden folytatódik. Akkor befejezik Balogh nyomozati vallomásainak ismertetését. Ezekre Hagyó Miklós, Mesterházy Ernő és Antal Attila tehet észrevételt – ha akar. Mivel nem tudni, hogy a bíróság végül mekkora hitelt ad Balogh Zsolt és Antal Attila „őszinte, feltáró jellegű” nyomozati vallomásának, valószínűleg akarni fognak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.