'Maszop maffiózói' és 'Zsidesz' - Hackertámadás a választási honlap ellen

Nem a választás informatikai rendszerét, hanem az internetes tájékoztató oldalt érte Jobbik-közeli támadás.

Hackertámadás érte kedd reggel az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldalát, a www.valasztas.hu oldalt, emiatt az átmenetileg nem volt elérhető - tudta meg az MTI. Nem a választás informatikai rendszerét, hanem az internetes tájékoztató oldalt érte támadás.

A honlapnak azon aloldalait írták át, ahol a képviselőjelöltek nyilvántartásba vétele jelenik meg. Az egyik aloldal a „Maszop maffiózóit” említi, a másik a „Zsidesz - Magyar Politikusbűnöző Szövetséget”, míg a harmadikon a következő olvasható: „Az egyetlen tiszta párt, a Jobbik által állított nyilvántartásba vett jelöltek és listák”. Az oldal egy darabig elérhetetlen volt, de félelőtt fél 11-re megtisztították, a három érintett aloldalt eltávolították.

Az Index szerint a támadást a kuruc.info egyik programozója vállalt.

A támadó csak "áloldalakat" hozott létre

Feljelentést tesz az Országos Választási Iroda a honlapjával történt visszaélés miatt - közölte az Önkormányzati Minisztérium. A választási ügyekért felelős tárca arról tájékoztatott, hogy az OVI szerverére semmilyen behatolás nem történt, a támadó csak olyan "áloldalakat" hozott létre, amelyek azt a látszatot keltették, mintha a www.valasztas.hu oldal részei lennének.

Közölték, a mostani "támadói megoldás" hasonlatos a más rendszerekkel szemben alkalmazott, úgynevezett "ál-elérési" út terjesztésével. Az OVI annak érdekében, hogy kiküszöbölje a honlap adatainak esetleges későbbi, hasonló, az érdeklődők megtévesztésére alkalmas átvételét, átmenetileg leállította az oldal egy részét.

MSZP: durva és brutális akció

Az MSZP szerint az Országos Választási Iroda (OVI) weboldala elleni támadás pontosan olyan durva és brutális akció a választások lebonyolítását segítő szervezet ellen, mint amilyen brutális és durva támadás minden bejegyzés a kuruc.infón a magyar demokrácia és a közélet ellen. Nyakó István, az MSZP szóvivője keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a honlapra kitett szövegek nyelvezete éppen olyan ismerős, mint az a módszer, ahogy a szöveg odakerült. Hozzátette: azt remélik, hogy a magyar demokrácia éppen olyan erős, mint az informatikai rendszer, és a szélsőjobboldalt, "a kuruc.infót képviselő Jobbik" sem fogja érdemben befolyásolni a választások majdani lebonyolítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.