Hack úgy látja, a miniszterelnök nem ismeri az alaptörvényt

Úgy tűnik, a miniszterelnök úr sem ismeri az alaptörvényt – állítja Hack Péter alkotmányjogász. Szerinte a bírák korai nyugdíjazásáról szóló paragrafus az alaptörvény része, és az ügy nemcsak nyugdíj-, hanem igazságügyi kérdés is.

Az Európai Parlament előtt folytatott vita Magyarország számára kedvező volt, mert megnyugodtak a piacok - mondta Hack Péter. Az alkotmányjogász szerint a vitában voltak érdekes fejlemények, például, hogy Orbán Viktor többször hangoztatta, hogy nem ismerik az alaptörvényt a bírálói.

„Úgy tűnik, miniszterelnök úr sem ismeri” – hangozatta Hack az ATV-ben, aki szerint a bírák kényszernyugdíjazásáról szóló paragrafus valóban az alaptörvény része. Orbán viszont azt hangoztatta, hogy az alkotmánnyal kapcsolatban az unió nem fogalmazott meg kifogásokat, miközben a bírák idő előtti menesztése a brüsszeli kifogások része.

Az ügy nemcsak nyugdíj-, hanem igazságügyi kérdés is – állítja Hack, aki szerint az fontos alapelv, hogy a bírák elmozdíthatatlanok, és az igazságszolgáltatás sérthetetlensége szenved csorbát az előrehozott nyugdíjazás miatt.

„Menthetetlen az ügy” – mondta Hack Péter, mert a kulcskérdés Magyarországgal kapcsolatban a kiszámíthatóság és a bizalom. „Így működik a világ, hogy akkor jövök befektetni, akkor hozom a pénzemet, ha kiszámítható a környezet. Ha a bíróságok tekintetében alakul ki egy nem kiszámítható környezet, ha valaki ebbe belenyúl, megváltoztat olyat, amit nem kellene megváltoztatni, létrejön egy olyan bizonytalanság, amely azt mondja, hogy nem azért változtatnak meg valamit, mert valamilyen más szándékuk van” – tette hozzá. 

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde kapcsán – aki külső kontroll nélkül határozhat például bírák és bírósági vezetők kinevezéséről –  Hack Péter elmondta: ő nemcsak bírói, hanem politikai szerepet is vállal. Ráadásul a döntései ellen nincs helye fellebbezésnek – tette hozzá a jogász.

Nem lehet a törvényeket úgy módosítani, mint a „simlis közbeszerzési pályázatokat” – mondta Hack Péter –, aki szerint a kormánynak akárkit ki szabad neveznie, de a közélet vezetőit nem, esetükben konszenzusra volna szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.