Háborús bűnös magyar bíróság előtt

A Fővárosi Bíróságon csütörtökön kezdődik a 96 éves egykori csendőrtiszt, Képíró Sándor pere, akinek az 1942-es újvidéki vérengzésben betöltött szerepe miatt kell a vádlottak padjára ülnie. Évtizedek óta nem állt senki magyar bíróság előtt háborús bűntett vádjával.

Csütörtök reggel kezdődik a Fővárosi Bíróságon a 96 éves volt csendőrtiszt, Képíró Sándor büntetőpere, aki ellen az 1942-es újvidéki vérengzésben betöltött szerepe miatt emeltek vádat - adta hírül az Index. A II. világháború során elkövetett háborús és népellenes bűncselekmények miatt a 70-es évek második fele óta nem állt senki bíróság előtt Magyarországon.

Képíró 1942-ben a Magyar Királyi Csendőrség főhadnagya volt, aki 1942. január 20-án érkezett a Magyarországhoz visszacsatolt Újvidékre, ahol egy 10-12 fős járőrcsoport parancsnoka lett. Járőrőzés közben találkoztak egy kb. 30 fogolyból álló csoporttal. A foglyokat felparancsolták egy gépkocsira, elszállították őket a kivégzőhelyként megjelölt strandra, ahol mindannyiukat agyonlőtték.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint ezzel Képíró emberek törvénytelen kivégzésében működött közre, ezért háborús bűntettet követett el. A háború után Ausztriában, majd Argentínában élő Képíró 1996-ban települt vissza Magyarországra. A vádemeléshez vezető feljelentést  a náci bűnösök felkutatására létrehozott Simon Wiesenthal Központ nevű nemzetközi szervezet tette, miután 2006-ban véletlenül kiderült, hogy a listájukon szereplő férfi azonos egy Budapesten élő kisnyugdíjassal.

Képíró Sándort a perben a Nemzeti Jogvédő Alapítvány megbízásából Zétényi Zsolt volt országgyűlési képviselő védi. A csütörtöki tárgyaláson ott lesz Vladimir Vukcevic, a háborús bűnök kivizsgálásáért felelős szerb különleges ügyész, Efráim Zuroff a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója és az újvidéki zsidó közösség képviselői. Zuroff volt az, aki Képíró nyomára bukkant, és 2008-ban Vukcevic hivatalával együtt kérte a Képíró elleni vizsgálat megindítását. A Wiesenthal Központ egy hónappal korábbi jelentése szerint Képíró pere "az egyik utolsó, ha nem a legutolsó lehet a náci háborús bűnösök ellen indított eljárások között" - írja az Index.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.