Habony luxusban repült

Másfél millió forint értékű szolgáltatást vett igénybe Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó, amikor a javarészt bankvezérek és milliárdosok által igénybe vett first classon repült Washingtonba. Giró-Szász szerint nem a Sukoró-tárgyalásra.

Habony Árpád is Washingtonba tartott hétfőn, s ugyanazon a gépen utazott, mint Nagy Róza jegybank-főigazgató, akit a sukorói perben a választott bíróság előtt meghallgatnak a korábbi, a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) betöltött pozíciója miatt. Nagy és Habony a repülőgépen s az átszállás közben is beszélgettek, együtt mentek a londoni Heathrow repülőtér üzleti várójába, társaságukban még három ember utazott, szintén a washingtoni Dulles repülőtérre. A London-Washington járaton információink szerint az állami emberek az üzleti (business) osztályon utaztak. Ugyanakkor Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó ennél is magasabb kényelmi osztályon, a first classon. (Gépenként mindössze 8-12 ilyen hely van a járatokon, szeparált kabinban, az ár másfél millió forinttól indul).

– A sukorói kaszinóberuházás meghiúsulása miatt indított New York-i per kéthetes tárgyalássorozatán a kormányt a Miniszterelnökség részéről Győri Tibor jogi ügyekért felelős államtitkár, az NGM pedig Jármai Péter jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár képviseli – közölte kedden az MTI kérdésére Giró-Szász András. A kormányszóvivő hozzátette: Habony Árpád nem tagja a delegációnak, abban nem vesz részt, az eljárással semmilyen kapcsolata nincs és nem is volt.

A kormányszóvivő annak kapcsán beszélt Habony utazásáról, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője kedden erről érdeklődött egy sajtótájékoztatón. 

Giró-Szász András azt is közölte, az érintett ügyben a magyar állam képviseletét a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda és a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda látja el. A szóvivő hangsúlyozta: a szerződés óradíj elszámolású, így csak a ténylegesen teljesített és a megbízó által elfogadott díjat fogják kifizetni, ezért csak az eljárás vége után lehet a pontos összeget meghatározni. Ugyanakkor, egy korábbi keretszerződés alapján másfél milliárd forintot fordítanak a beruházásvédelmi vitában a washingtoni jogi képviseletre.

Habony tehát magánemberként utazott Washingtonba, ez esetben pedig zsebből fizethette a másfél millió forintos repülőjegyet. Első osztályra a légitársaságok még a legjobb törzsutasaikat sem upgrade-elik (sorolják felsőbb kategóriába – a szerk.), így kizárt, hogy turistajegy megvásárlása mellett élvezhette volna a luxukényelmet. Igaz, korábban a British Airwaysnek volt egy akciója, amely szerint egy 800 ezer forintos business class jegy vásárlása esetén az egyik irányba ajándékba adták az upgrade-t, Habony pedig élhetett ezzel a lehetőséggel. De az is lehet, hogy a miniszterelnöki főtanácsadó üzleti ügyben utazott az USA-ba és partnerei fizették a luxust.

A first class kényelmét ma már csak a nagyvállalatok topvezetői engedhetik meg maguknak, a nemzetközi felmérések szerint javarészt bankvezérek utaznak ilyen drága osztályon. A British Airways járatain a’la carte konyha remekeiből válogathat az utazórepülő, tucatnyi kiváló pezsgőt kóstolhat, az ülésben van konnektor és USB csatlakozó is az elektronikus eszközöknek. A filmeket 15 inches monitoron nézheti a gazdag utas, ha pedig elfáradt és pihenni szeretne, akkor az elkülönített kabinrészben az utaskísérők ágyaznak meg neki: az ülés ugyanis teljesen vízszintes, 196 centis ággyá alakítható, s abban prémium minőségű matrac van. Az alvás idejére kék damaszt pizsama is jár, amit meg lehet tartani, a fedélzeti neszeszerből pedig a legjobb minőségű kozmetikumokból választhat az utazó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.