Habony és a letelepedési biznisz

A sok milliárd forintot termelő letelepedési bizniszben már nincs olyan főszereplő, akit ne lehetne kapcsolatba hozni Habony Árpáddal – írja csütörtöki cikkében a Heti Válasz. A lap szerint a titokzatos főtanácsadóhoz különösen az a grúz–izraeli formáció áll közel, amely az oroszok magyarországi bevándoroltatásához biztosítja az infrastruktúrát.

A kínaiak beutaztatásáról gondoskodó Hungary State Special Fund (HDSS) mögött a BorsodChemet birtokló Wanhua csoport menedzsmentje húzódik meg, a kínai pénzügyi guruk összekötője Boros Attila, a Hajdú-Bét egykori vezére. A lap emlékeztet, hogy az egész kötvénykonstrukciót ez a kínai csoport kezdeményezte, továbbá, hogy forrásai szerint a HDSS vezérkara 2013-ben a miniszterelnöki főtanácsadó közreműködésével akarta megvásárolni a TV2-t.

Tiszta a háttere az iszlám országok tehetős polgárait csábítgató, még csak nem is offshore státuszú Arton Capitalnak is, amely dubaji, örmény és bolgár befolyás alatt áll. A Heti Válasz mindezzel együtt úgy tudja, hogy a céget ügyvédként az a Kosik Kristóf képviseli, aki a 888.hu domaint megszerezte Habonynak, és aki a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának és a még Rogán Antal vezette Belváros-Lipótváros cégeiben is dolgozott.

A második legaktívabb közvetítő, az oroszoknál és a Balkánon érdekelt VolDan Investments viszont egy liechtensteini strómannal, bizonyos Josef Hermannal – amúgy az Anyaországi Unió nevű konzervetív-liberális párt városi szintű elnökével – takarja el a tényleges haszonhúzókat. Különös, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága ezen az elmúlt három évben egyszer sem akadt fenn. A Heti Válasz kinyomozta, hogy valójában egy Shabtai Michaeli nevű, Tbilisziből Tel-Aviv érintésével Budapestre származott üzletember áll a háttérben, aki Budapesten végezte az orvosi egyetemet, és majdnem minden magyarországi vállalkozásában Hermannt használja névleges tulajdonosként. 

De nem ő a grúz–izraeli magyar vonal egyetlen reprezentánsa: a metróállomások kijáratait ékesítő Princess pékségeket működtető céget egy hasonló indíttatású üzletemberrel, Michael Gagellel közösen irányítja. 

A Heti Válasz szerint Michaeli és Gagel közvetlen családtagjai olyan befolyásos magyar asszonyokkal állnak kapcsolatban, mint Vajna Tímea, Rogán Cecília, Kökény-Szalai Vivien, (a TV2 új hírfőnöke), Kaminski Fanny, Habony Árpád gyermekének anyja, Orbán Viktor internetes megjelenítésének koordinátora, valamint Nagy Boglárka festőművész, Habony jelenlegi barátnője. Hab a tortán, hogy – mint az Átlátszó a napokban megírta – az egyik neten keringő partifotón Vajna és Habony mellett Gagel a harmadik figura.

Gagel a lap kérdésére tagadta, hogy köze volna a hivatkozott cégekhez, Michaeli pedig nem talált alkalmat a válaszadásra.

Michaeli ügyvédje napokkal cikkünk megjelenése után a következő helyreigazítási kérelemmel fordult hozzánk: „A cikkben megalapozatlanul, valótlanul híreszteltük, hogy Shabtai Michaeli a letelepedési biznisz egyik főszereplője, az oroszok magyarországi bevándoroltatásához infrastruktúrát biztosít, a VolDan Investments tényleges haszonhúzója, tehát Shabtai Michaeli áll a háttérben. Ezzel szemben valóság az, hogy Shabtai Michaeli a letelepedési biznisznek nem szereplője, az oroszok magyarországi bevándoroltatásához nem biztosít infrastruktúrát, a VolDan Investments mögött nem áll és nem haszonhúzója."

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.