Ha senki nem fizet, felszámolják a Kádár-házaspár sírját

Nyolcszázezer forintért kell megváltani Kádár János és neje sírját a budapesti, Fiumei úti temetőben. A pártfőtitkár 25 éve halt meg, hozzátartozói nem élnek. Sírhelye pedig nemsokára lejár - tudta meg a Bors.

Moldova György író egy hónappal ezelőtt járt a sírnál, a Fiumei úti temetőben. Kiderítette: amennyiben nyárig nem hosszabbítják meg a sírhely fennmaradási szerződését, felszámolják a pártfőtitkár nyughelyét - írja a BorsOnline.hu. Kádár Jánost 1989. július 14-én temették el. 2007-ben a nyughelyét meggyalázták, és a sírból ismeretlen tettesek csontokat vittek el.

Moldova György író és Moravcsik Attila, a Kádár János Baráti Kör elnöke leleplezik Kádár János mellszobrát az egykori kommunista pártfőtitkár születésének századik évfordulóján nyughelyénél 2012. májusában
Budapest, 2012. május 26. Moldova György író (k) és Moravcsik Attila, a Kádár János Baráti Kör elnöke (b) leleplezik Kádár János mellszobrát az egykori kommunista pártfőtitkár születésének századik évfordulóján nyughelyénél, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Kádár János Baráti Kör, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete rendezvényén. A mellszobrot a rendezvény végén elszállították. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A lapnak Moldova azt nyilatkozta: "nem vetne jó fényt egyik politikai oldalra sem, ha senki nem fizetné ki". Moldova ezért megkereste Mesterházy Attila MSZP-elnököt. A lap szerint a pártigazgató kezdte intézni az ügyeket, és be is fizetik az összeget. Kádár – bármilyen vitatott is szerepének megítélése – történelmi nagyjaink közelében nyugszik. A feladat ezért inkább a Boross Péter vezette Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságra tartozna. Döntés ott még nem született.

Telefonon Boross Péter volt miniszterelnök elmondta: meghosszabbítanák a fennmaradási szerződést, "a döntés a bizottságtól függ, melyben többen vagyunk. Én azt fogom javasolni, hogy tegyük védetté a síremléket". A Kádárt idei kampányfilmjében is megjelenítő Munkáspárt vezetője, Thürmer Gyula a lap szerint visszafogottabb volt.  "Kifizetjük, de csak akkor, ha minden kötél szakad" – mondta az elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.