Vonják vissza a szélsőségesek kitüntetését, ha a kormány tényleg nem azonosul a nézeteikkel!

Ha az "ön és a kormány által képviselt értékekkel valóban összeegyeztethetetlen az az eszmeiség, amit nem csak Szaniszló Ferenc, de Petrás János és Bakay Kornél képvisel, haladéktalanul kezdeményezze a jogszabályi környezet megváltoztatását, hogy a kitüntetések és a díjak visszavonhatók legyenek" - írja nyílt levelében Balog Zoltán miniszternek a Szabad Piac Alapítvány.

Közismerten nagy nemzetközi és hazai visszhangot váltott ki, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyíltan hangoztatott szélsőjobboldali, kirekesztő nézeteket valló régészt, zenészt és újságírót tüntetett ki március 15-e alkalmából. Szaniszló Ferenc Táncsics-díja miatt többen visszaadták korábban kapott rangos elismerésüket. Szaniszló végül visszaszolgáltatta a díját, mondván, Izrael és az Egyesült Államok legyőzte őt.

A Szabad Piac Alapítvány  "a szabad Magyarország becsületén esett folt eltüntetésére" tesz javaslatot a levélben. 

Utalnak arra, hogy a miniszter nemcsak "az összeesküvéselmélet-hívő Szaniszló Ferencet tüntette ki, hanem a szélsőjobboldal egyik emblematikus zenekarának, a nem kevésbé embertelen eszméket terjesztő Kárpátiának a vezetőjét, Petrás Jánost, és nem utolsósorban Bakay Kornélt is, aki azt a nyilas rémuralmat dicsőítő kiállítást rendezte, amely az Ön által is megszavazott Alaptörvény szerint Magyarország állami önrendelkezésének elvesztését követően taszította a mélybe hazánkat."

"Bár nehezünkre esik elhinni, hogy ezt a három embert Ön anélkül tüntette ki, hogy tudta volna, hányadán állnak a szélsőséges, kirekesztő nézetekkel, a sajnálatosan előállt helyzet megoldásában szeretnénk segítséget nyújtani" – fogalmaz a szervezet nevében a levelet jegyző Kész Zoltán igazgató. 

A Szabad Piac Alapítvány felhívja Balog Zoltán figyelmét valós mozgásterére.

"A kétharmados többséggel rendelkező kormány, amelynek Ön is tagja, soha nem látott mennyiségben és sebességgel fogad el új törvényeket. Az elmúlt három év bebizonyította, hogy ha a kormány biztos a céljának nemességében, akkor nem ismer akadályt annak megvalósításában. Alig több mint egy év alatt csak az Alaptörvényt négyszer módosították, és küszöbön áll az ötödik is."

Ennek ismeretében is kérik a minisztert, hogy ha Balog és a kormány "által képviselt értékekkel valóban összeegyeztethetetlen az az eszmeiség, amit nem csak Szaniszló Ferenc, de Petrás János és Bakay Kornél képvisel, haladéktalanul kezdeményezze a jogszabályi környezet megváltoztatását, hogy a kitüntetések és a díjak visszavonhatóak legyenek."

Hangsúlyozzák: "Ha nevezettek továbbra is birtokolhatják a magyar állam kitüntetését, elismerését, az azt bizonyítaná, hogy a kormány azonosul az általuk vallott nézetekkel."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.