Ha Gyurcsány jön, Juhász megy

Egyelőre még csak nem hivatalos formában egyeztetnek az új szövetségesek.

„Én már döntöttem. Holnap a részleteket is elmondom. Addig alszom egyet, mert ezt tegnap nem sikerült” – ezzel a Facebook-üzenettel vetítette előre a Milla színeiben az Együtt-szövetség egyik vezetőjévé lett Juhász Péter, hogy számára vállalhatatlan a kialakuló új megállapodási konstrukció.

Külön

Juhász Péter korábban a Milla nevű Facebook-csoport és a hozzá kapcsolódó civil mozgalom egyik létrehozójaként és működtetőjeként lett meghatározó arca a Bajnai Gordon mögött felsorakozott színes szövetségnek. A korábban többek között a Kendermag Egyesület szószólójaként, majd a TASZ romaprogramjának munkatársaként is a közélet egyik alakítójává vált személyiség korábban több nyilvános szereplése során is világossá tette, hogy sem a szocialistákkal, sem Gyurcsány Ferenc pártjával nem tartja jónak a teljes összeborulást, épp a korszakváltás eszméjének megvalósítása érdekében. Az azóta többször is hivatkozott egyik HírTV-s nyilatkozatában például azt mondta: „Nem lesz olyan helyzet, hogy Gyurcsány Ferenccel közös listán legyünk rajta. Mert azt gondoljuk, hogy ez az, ami egybemosná ezeket a pártokat. Kijelenthetem, nagyon határozottan, hogy ilyen nem lesz.”

Tudható, hogy a Milla mögött állók közül néhányan már azt is kifogásolták, hogy Juhász Péter az MSZP és az Együtt-PM közös képviselőjelöltje lett a V. kerületben, de korábban is hallani lehetett ideológiai belső vitákról a Milla háza táján: már a párttá válás és a civil szerep egyértelmű feladása is érdemi ellentéteket hozott felszínre.

Juhász Péter, miután döntéséről személyesen tájékoztatta Bajnai Gordont, rövid közleményt adott ki. Ebben megerősítette, hogy „nem állhat elő olyan helyzet”, hogy egy olyan listán szerepeljen, „amelyet Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltként vezet, vagy amelyen Gyurcsány Ferenc helyet kap.” A politikus hangsúlyozta, hogy a demokratikus ellenzék pártjainak összefogása szerinte is elkerülhetetlen, de a kirajzolódó konstrukció számára nem vállalható. „Meggyőződésem szerint, egy ilyen megoldás nem növeli a kormányváltás és a korszakváltás esélyét” – fogalmazott közleményében Juhász Péter. A politikus hozzátette, hogy az őt az Együtt2014 elnökségébe delegáló Együtt Egymillióan Platform számára felajánlotta a lemondását, minden további kérdésben ezután már a közösség dönt.

Forrásaink szerint a Milla formálisan csak egy héten belül tud döntést hozni, vagyis gyors megoldás nem várható. Nem kizárt, hogy Juhász végül nemcsak a listán való szereplésről, de az egyéni körzetben való indulásról is lemond, ez a platform döntésétől is függ. Ebben az esetben forrásaink szerint nem kizárt, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval való tárgyaláson ez a körzet hamar a volt kormányfő pártjához kerülhet. A DK a belvárosi kerületben egyébként már állított saját jelöltet: a volt MDF-es Kerék-Bárczy Szabolcs szállna versenybe a fideszes Rogán Antallal szemben.

Az Együtt-PM belső működését ismerő forrásaink szerint Juhász Péter már korábban jelezte, hogy ha ez a konstrukció állna elő, akkor számára vállalhatatlan lesz a névsorban való szereplés; így valójában nem érte meglepetésként Bajnaiékat a bejelentés. Az Együtt-PM-ben „személyes történetként” kezelik az ügyet, ahogyan egyébként Juhász maga is ekképpen tekint lemondására.

Forrásaink szerint a Millában valóban „komoly érvelésre van szükség” ahhoz, hogy a szereplőket meggyőzzék a létrehozott konstrukció szükségességéről és a korszakváltásra még így is meglévő garanciáról, de Bajnaiék – információink szerint – nem számítanak „tömeges felállásra”, és bíznak abban, hogy továbbra is együtt tudnak dolgozni mind Juhásszal, mind pedig a Millával. Az összetartást erősítheti az Együtt-PM mára összehívott rendezvénye, amelyen hivatalosan is bemutatják a szervezet programjának főbb részeit. Itt kampánynyitó beszédet mond Bajnai Gordon is – az elmúlt napok eseményei miatt nyilvánvalóan újragondolt tartalommal.

Ami az ellenzéki egyeztetéseket illeti: a Népszabadság több helyről megerősített információi szerint a felek csütörtökön „nem hivatalos” egyeztetést tartottak. Forrásaink szerint Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hatszemközt, saját stábjaik érdemi beavatása nélkül kezdett tapogatódzó egyeztetést, a hivatalos tárgyalásra várhatóan a következő napokban kerül sor; forrásaink egybehangzóan azt állítják, hogy a végső konstrukciót még ezen a héten tető alá kívánják hozni. Abban információink szerint nincs változás, hogy az MSZP és az Együtt-PM méltányos ajánlatot fog tenni a DK számára, amely korábban szintén jelezte: a teljes összefogás érdekében hasonló ajánlatra kész. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.