Ha Baján fuvarozták a szavazókat, az ma még törvénysértés

Szervezetten szállították a kormánypártok Baján a szavazókörökbe az embereket – állítja az ellenzék. Az új választási eljárási törvény ezt nem tiltja, csakhogy az időközi önkormányzati választásokat még a korábbi szabályok szerint kell lebonyolítani. A szerint a szavazók fuvarozása tilos.

Az ellenzéki összefogás pártjainak véleménye szerint választási csalás történt a vasárnapi, bajai időközi önkormányzati választásokon, ezért megóvják annak végeredményét - ezt a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló Karácsony Gergely és a szocialista Harangozó Tamás jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón.

A független képviselő Karácsony Gergely azt mondta, a kampány során a Fidesz "minden lehetséges erkölcsi határt átlépett, hiszen mocskolódó kampányt folytatott a jelöltünkkel szemben". Hozzátette: emellett a kormánypárt a törvényességi határokon is túlment, mert "videofelvételek bizonyítják, (...) hogy az egyik szavazókörben megsértették a választási szabályokat, hiszen szervezett módon vitték az állampolgárokat szavazni".


A PM politikusa azt mondta, véleményük szerint a törvénysértés érdemben befolyásolta az eredményt, mert közös jelöltjük az öt választókerületből hármat megnyert, a negyedikben pedig, ahol nagyon szoros eredmény született, helytállt.

A Fidesz jelöltje, Kovács Csaba 46,9 százalékos eredménnyel nyerte Baján a 3-as számú önkormányzati választókerületben tartott időközi választást. Második helyen negyven százalékkal Teket Melinda, az MSZP, az Együtt és a DK közös jelöltje végzett, a jobbikos Markó György lett a harmadik, az LMP-s Ikotity István a negyedik.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a Fidesz jelöltje csak abban a kerületben kapott jóval több szavazatot, ahol a legkiszolgáltatottabb és legnehezebb helyzetben élők laknak, "és éppen ott, ahol a helyi roma önkormányzat vezetője folyamatosan levezényelte a választást". Hozzátette: "szemtanúk állítása szerint", az önkormányzati vezető felesége, szavazóköri delegáltként sms-ben folyamatosan tájékoztatott "valakiket", hogy kik mentek el szavazni és kik nem. Ez egyébként ma is tilos, mert a „szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazás időtartama alatt (…) nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben”.

A szocialista Harangozó Tamás közölte, hogy nemcsak a választási szerveknek, hanem a rendőrségnek is van dolga a vasárnap történtek miatt. Több bejelentés is született és feljelentést is tettek azért, mert az aktivistáikat "a vasárnapi napon fizikai erőszakkal megfenyegették" - folytatta.

Harangozó Tamás azt mondta, hogy szeretnék megtudni, a rendőrség mit tett a visszaélések megakadályozásáért. Egyúttal felszólította a hatóságot, hogy ha eddig nem tették, akkor vizsgálják ki, vasárnap fizetettek-e valakinek a szavazatáért. Végül azt mondta, szeretnék tudni, hogy a Fidesz jövő tavasszal "ipari méretű választási csalásokra" készül-e.

A sajtótájékoztatón a képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy az interneten meg fogják osztani a - véleményük szerint - bizonyító erejű videót. Nem sokkal később "Együtt 2014" név alatt közzétették egy felvételt, amit egy útszélen álldogáló csoport mögül vettek fel az ellenzéki pártok aktivistái. A filmen látható egy férfi, aki először elköszön a csoporttól, átsétál az úttesten, majd kicsit távolabb újra keresztezi az utat, de ekkor már egy másik férfihoz megy oda. Tőle, a helyenként nehezen érthető felvétel felirata szerint azt kérdezi: "Elnök úr! Van olyan, hogyha háromszor itt vagyok, vagy hogy értve tízszer, ez izé, valami törvényvétség?" A kérdezett válasza: "Semmi, semmi, akár ötvenszer is jöhetsz". 

A Fidesz szerint a baloldal a bizonyítványát magyarázza azután, hogy a bajaiak világosan eldöntötték: nem kérnek a "Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai" jelöltből.

Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője reagált így hétfőn, más témában tartott sajtótájékoztatóján, kérdésre reagálva arra, hogy a bajai ellenzéki összefogás pártjai szerint választási csalás történt a vasárnapi, helyi időközi önkormányzati választásokon, amiért megóvják annak végeredményét.

A szóvivő hangsúlyozta, míg a baloldal két beadvánnyal fordult a helyi választási bizottsághoz a bajai választás után, addig a Fidesz három bejelentést tett: kettőt kampánycsend-sértés, egyet pedig a választók törvénytelen utaztatása miatt, amit felvételekkel tudnak bizonyítani. Hozzátette: nem látta a bizonyítékokat, de úgy tudja, a testület kedden bírálja el beadványaikat.

A fideszes politikus úgy fogalmazott, a bajai választás eldőlt és a Fidesz jelöltje nyert, majd gratulált Kovács Csabának. "Nem gondolom, hogy a Fidesz-frakciónak dolga lenne értékelni a bajai választást" - jegyezte meg egy további kérdések kapcsán.

Tóth Zoltán: Én szóltam, baj lesz, ha eltörlik a kampánycsendet

A hatályos választási eljárási törvény szerint az ellenzéknek nem sok esélye lenne egy ilyen beadvánnyal. A jogszabályban ugyanis csak annyi szerepel, hogy az „ajánlásért az ajánlást adó választópolgár részére előnyt adni vagy ígérni tilos”.

A büntető törvénykönyv már kiterjesztőbb szabályozást tartalmaz: bűncselekményt követ el, aki „szavazatát anyagi juttatás nyújtásától teszi függővé, és erre tekintettel anyagi juttatást fogad el”. De hogy a szállítás e körbe tartozik-e, jogértelmezés kérdése lehet.

Tóth Zoltán választási szakértő azonban kérdésünkre világossá tette, hogy miként kell megítélni, ha Baján valóban szervezetten szállítottak embereket a szavazókörökbe. Felhívta a figyelmet arra, hogy az időközi önkormányzati választásokon az 1997-ben született – és időközben nagyrészt hatályon kívül helyezett – választási eljárási törvényt kell alkalmazni. Az pedig még tartalmazza a kampánycsend intézményét.

„A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása)” – olvasható a jogszabályban. A helyzet tehát Tóth Zoltán szerint most még meglehetősen egyértelmű.

A szakértő ugyanakkor jelezte, hogy az időközi önkormányzati választáson egyelőre törvénysértő az is, ha valaki a szavazás napján vagy az azt megelőző szombaton szórólapot osztogat, illetve a választói akarat befolyásolására alkalmas más tevékenységet folytat. Ez a sajtóra is igaz – tette hozzá –, így jogsértő, ha a média a kampánycsend idején például közvélemény-kutatási adatokat vagy korábbi választási eredményeket jelentet meg, illetve valamely jelölt megítélését befolyásoló anyagot tesz közzé.

A szakértő elmondta azt is, hogy határozottan tiltakozott a kampánycsend eltörlése ellen, mert úgy gondolta, ha mindenféle korlátozást megszüntetnek, a pártok kézen fogva viszik majd az embereket a szavazókörbe. De azt is megtehetik – tette hozzá –, hogy a szavazás napján házról házra járjanak, és összeírják, ki szavazott, s aki még nem voksolt, azt ösztönözhetik rá, hogy éljen a választójogával.

A kampánycsend eltörlését az MSZP is támogatta – emlékeztetett Tóth Zoltán –, így nem is érti, a szocialistáknak mi a gondja a bajai választással. A szakértő szerint nyilván nem gondolták át, hogy az új választási eljárási törvénynek milyen következményei lehetnek, pedig fel kell készülniük rá, hogy 2014-ben a kormánypártok – és természetesen az ellenzék is – milyen módszerekkel élhetnek.

Tóth Zoltán mindazonáltal úgy véli, a választók szervezett szállítása az új szabályozás szerint is jogellenes lehet. A választási eljárás alapelvei között szerepel ugyanis az önkéntesség, az esélyegyenlőség, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve. Szerinte ezek alapján sem engedhető meg, hogy valamelyik politikai erő tömegesen fuvarozza potenciális támogatóit a szavazókörökbe. Szerinte is kérdéses azonban, hogy a választási szervek és a bíróság milyen joggyakorlatot alakít ki. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.