Ha a szülő nem, rendelet parancsolja haza éjjelre a gyerekeket

Az egri jegyző bejelentette: rendelettervezet készült, amelynek alapján a gyerekek 14 éves korukig este tízig, 16 éves korukig pedig éjfélig hagyhatják el otthonukat, ha nincs velük valaki, aki vigyáz rájuk. A családot akkor is össze kell tartani, ha magától nem tart össze!

Korlátozná a 14, illetve a 16 évesnél fiatalabbak késő esti közterületi tartózkodását az egri önkormányzat - közölte a település jegyzője.

Estefán Géza elmondta: az elképzelések szerint a 14 évesnél fiatalabbak este 10 óra után csak felügyelettel tartózkodhatnának közterületen, üzletekben, szórakozóhelyeken. A 14 és 16 év közöttiek esetében éjfél jelentené a határt.

A rendelettervezet lehetőséget adna a szórakozóhelyek üzemeltetőinek a fiatalok okmányainak ellenőrzésére. Ha egy fiatal törvényes képviselője beleegyezésével szegi meg a szabályozást, akkor előbbi 30 ezer forintos pénzbüntetésre számíthat. Ugyanekkora összeggel sújtanák annak a szórakozóhelynek a tulajdonosát, aki nem tesz eleget az előírásoknak vagy nem teszik ki jól látható helyre a rendelkezéseket ismertető tájékoztató táblát. Az a szórakozóhely vagy üzlet, ahol 12 hónapon belül háromszor történik meg mindez, 30 napos bezárásra számíthat.

A jegyző hangsúlyozta, hogy a város ifjúságának védelmét szolgáló tervezetet az előzetes felmérések szerint a képviselő-testület többsége támogatja. A mindenki számára elfogadható szabályozás érdekében az önkormányzat egyeztet a szakhatóságokkal és a városi diáktanáccsal.

Az egri képviselő-testületben kilenc fideszes, három lokálpatrióta és egy-egy jobbikos, illetve MDF-es képviselő alkotja a többséget. Velük szemben nyolc szocialista és három szabad demokrata képviselő politizál, illetve egy független városatya is helyet foglal a közgyűlésben.

Az nem derül ki, hogy a 16 éves felügyelhet-e éjfélig a kisebbekre. Arról sem esett szó, vajon ellenőrzik-e a felügyelőt, hátha csak a rendszabály kijátszása miatt csapódtak egy-két idősebbhez a fiatalok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.