Ha vezet, akkor fusson is!

A magyar autóvezetők hetente átlagosan több mint öt órát órát ülnek az autójukban, viszont csak alig nyolcaduk sportol rendszeresen. A mozgáshiánnyal összefüggő betegségekben évente több millió ember hal meg világszerte.

A Bridgestone az Ispos piackutató segítségével szeptemberben online felmérést végzett, melyben 200 rendszeresen autóval közlekedőt kérdeztek életmódjukról.

Magyarországon mintegy 3,2 millió személygépkocsi van forgalomban, az autótulajdonosok több mint fele naponta, harmaduk pedig hetente többször is használja az autóját. Minden második autós hetente legalább 4-6 órát vezet. A magyarok azonban nemcsak a vezetéskor kerülik a mozgást, de átlagosan további 4-5 órát tévéznek, és nagyon magas az ülőmunkát végzők aránya is.

A mozgás hiányával összefüggő betegségekben évente több millió ember hal meg a fejlett országokban. Az ember biológialiag úgy van összeszerelve, hogy a testi funkciók jó részét a fizikai aktivitás segíti. Például mozgás nélkül nincs jó keringés, nagyobb az esély az elhízásra, a cukorbetegségre. A stressznek is az egyik legjobb ellenszere az izommunka. Éppen ezért az egészség megőrzéséhez napi testmozgással kellene ellensúlyozni az üléssel töltött órákat.

Az Ipsos által végzett kutatás szerint az autósoknak mindössze harmada sportol tudatosan. Az autóvezetők körében az ingyenes szabadidős sportok, a kerékpár, az otthoni torna és a futás a legnépszerűbb. A válaszadók heti 3 alkalommal sprortolnak, mégis mindössze 5 százalékuk érzi magát csúcsformában, 29 százlékuk vélte úgy, hogy átlagos fizikai állapotban van, 17 százalékuk pedig kifejezetten ellustultnak érzi magát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.