Ha nem lesz megszorítás, miért rejtegetik a költségvetés tervét?

Az MSZP arra szólítja fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy szeptember 30-áig nyújtsa be a jövő évi költségvetést, amellyel egyértelműen megcáfolhatja azt, hogy 1700 milliárd forintos megszorítást tervez a kormány.
Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ne tévesszen meg senkit, hogy a kormánypárti politikusok cáfolják a megszorítások tervét. Vélhetően nem azért tolták el a költségvetés benyújtásának határidejét október 31-re, mert a 2015-ös büdzsé béremelést tartalmaz, hanem mert elvesznek az emberektől - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes szerint pont a kormánypárti politikusok cáfolata jelenti a bizonyítékot arra, hogy lesz megszorítást. Mint mondta, 2010-ben cáfolták, hogy lesz adóemelés, de pár hét múlva több mint 30-féle új adót vezettek be, emelték a bírságok, illetékek összegét, az áfát. Azt is ígérték - folytatta - , hogy megvédik a nyugdíjpénztári vagyont, alig telt el néhány hét és elvonták az emberek 3000 milliárd forintnyi megtakarítását.

Lukács Zoltán azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök 2012 őszén azt mondta, nem lesznek megszorítások, néhány hét múlva azonban 764 milliárd forintos megszorító csomagot jelentettek be, emelték a sárgacsekkadót, csökkentették a cafeteria-kedvezményeket.

A szocialista politikus szerint érdemben senki nem cáfolta azt, hogy hozzányúlnak a nyugdíjakhoz, hogy gondolkodnak a nyugdíjak megadóztatásán, hogy az 1700 milliárdban további tandíjemelés van benne, hogy tömeges elbocsátások lehetnek a közszférában, és hogy részben vagy egészben fizetőssé tennének bizonyos egészségügyi ellátásokat. Megjegyezte, ezek a legnagyobb tételek a büdzsében, és Orbán Viktor korábban azt mondta, a következő költségvetésben azt akarja elérni, hogy minél kevesebben éljenek az államból.

Az Országgyűlés szerdán fogadta el azt a törvénycsomagot, amelynek értelmében az országgyűlési választási évben október 31-ig kell a parlament elé terjesztenie a kormánynak a következő évi költségvetési törvényjavaslatot. A korábbi szabályozás szerint a kormánynak - választásoktól függetlenül - szeptember 30-áig kellett benyújtani a költségvetést az Országgyűlésnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.