Ha kíváncsi, hogy kamuszerveződéssel van-e dolga, kattintson!

Egy-két gombnyomás, és kiderül, hogy egy civil szervezet létezik-e egyáltalán, mi a célja és ki a képviselője. Az Országos Bírósági Hivatal adatbázisa mostantól még könnyebben hozzáférhető.

Egy menüpont alatt érhető el a civil szervezetekkel kapcsolatos valamennyi információ a birosag.hu honlapon – tájékoztatott az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Így legfeljebb néhány kattintással elérhető a társadalmi szervezetek névjegyzéke, de a rájuk vonatkozó határozatok és közlemények is.

Az érdeklődőket emellett az ügyintézéshez űrlapokkal és a kitöltési útmutatókkal is segítik, s a honlapon a civil eljárásokkal kapcsolatos összes hasznos tudnivaló elérhető. A kérelmezőknek részletes, gyakorlati segítséget nyújtanak.

A változást az OBH a civil szervezetek nagy számával és a megnövekedett ügyforgalommal indokolja. Az oldal azonban nemcsak a szervezetek, hanem mások számára is fontos információkat tartalmaz. Így itt tájékozódhatnak egyebek mellett azok is, akik valamilyen egyesületet vagy alapítványt kívánnak támogatni, esetleg be akarnak lépni valamilyen szerveződésbe. De az információk azoknak is jól jöhetnek, akik valamilyen szolgáltatást vagy terméket kívánnak értékesíteni civil szervezetnek.

A bárki számára hozzáférhető adatbázisból kiderül, hogy egy adott szervezet egyáltalán létezik-e, s ha igen, ki a képviselője, hol a székhelye, mi a tevékenységének fő célja. Azt is meg lehet tudni, ha egy szervezet megszűnt, esetleg felszámolási eljárás folyik ellene.

A KSH adatai szerint Magyarországon több mint hatvanezer civil szerveződés létezik, de az OBH adatai alapján a 2012. évre vonatkozó beszámolót a május végi határidőig csak 35 ezer nyújtotta be.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.