Ha az EU nem lép, Magyarország lezárhatja a horvát határt

Ha ez Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni saját schengeni határát Horvátországgal - mondta Szijjártó Péter csütörtökön a Reuters brit hírügynökségnek.
„Arra sürgettük Görögországot és az (uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő) Európai Tanácsot, hogy állítsanak fel egy közös európai erőt a külső schengeni határ védelmére. Sajnálatos módon ez a döntés nem született meg. Ha nem születik meg az Európai Tanács ülése során ma és holnap, akkor komolyan fontolóra kell vennünk, hogy megvédjük a schengeni övezetet a horvát-magyar határon" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Reutersnek adott interjújában.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy ez hasonló intézkedésekkel járna, mint a magyar-szerb határ lezárása. Magyarország már értesítette a tervről Szlovéniát, Ausztriát és Németországot is - tette hozzá.

A miniszter közölte: ha a kormány lezárja a zöldhatárt, csak rendezett módon, határátkelőkön keresztül lehet majd belépni Magyarországra, a beutazásra feljogosító okmányok hiányában pedig menekültstátusért lehet folyamodni. Hozzátette: ha Horvátország betartja az európai uniós szabályokat és regisztrálja a menedékkérőket, akkor nekik Horvátországban kell maradniuk, amíg ügyükét elbírálják. Ha Zágráb nem veszi nyilvántartásba őket, akkor a horvát-magyar határon kell megtenniük ugyanezt.

„A déli határaink szigorú védelmével (...) azt üzenjük, hogy nincs értelme útra kelni" - fogalmazott Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint Horvátországnak késznek kell állnia a határzárra, miután a horvát miniszterelnök közleményében úgy fogalmazott, hogy jobban tudják kezelni a helyzetet, mint Magyarország.

„Hinnünk kell neki, hiszen ő a miniszterelnök" - mondta Szijjártó Péter. „Ausztria is tisztában van azzal, hogy (a horvát határ lezárása) megtörténhet. Beszéltem a német kollégámmal is, és a németeknek is tudomásuk van arról, hogy meghozhatunk egy ilyen döntést" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.