Ha Áder aláír, a Védegylet az AB-hez fordul

Amennyiben a koztársasági elnök aláírja a paksi hitelszerződést kihirdető törvényt, a Védegylet haladéktalanul az Alkotmánybírosághoz fordul – írta lapunknak is megküldött állásfoglalásában a zöldszervezet. A civilek szerint a szerződés alkotmányellenes.

- A Védegylet mint ökopolitikai egyesület a jogállami elvek érvényesülése szempontjából is aggályosnak tartja a tervezett paksi beruházást. A Környezet- és Természetvédő Szervezetek 2014. évi Országos Találkozóján a Paksi Atomerőmű tervezett bővítése problémáiról elfogadott, általunk is megszavazott állásfoglalás tíz pontjából hat a projekt kapcsán felmerülő jogi kérdések megoldására sürget intézkedéseket – írják a zöldek.

Javaslataik egyike, hogy a köztársasági elnöknek az orosz hitelfelvételi megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt aláírás helyett az Alkotmánybíróságnak kell megküldenie, mivel a szerződés ellentétes az ország alaptörvényével, többek között az adósságnövelő hatás miatt.

- A környezetvédő mozgalomban kialakult szabályok alapján az előterjesztő szekció vezetőjének a feladata, hogy érvényt szerezzen az április 27-én elfogadott Állásfoglalásban foglaltaknak. Ehhez a Védegylet részéről minden segítséget megadunk kollégánknak, Jánossy András szekcióvezetőnek. Beleértve azt is, hogy amennyiben az Áder Jánoshoz intézett levele nyomán az államfő nem teszi meg a hivatali kötelességéből fakadó intézkedést, úgy támogatni fogjuk, hogy az ombudsmanon keresztül az Alkotmánybírósághoz forduljon a törvény megsemmisítése végett – szögezi le az állásfoglalás.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.