H1N1 ellen bárki kaphat ingyen oltást

Bőven van influenza elleni oltóanyag mind a felnőttek, mind a három év alatti gyerekek számára. Bárki térítésmentesen kérheti a háziorvosoktól a FluvalP, az influenza H1N1 vírusa ellen védelmet biztosító vakcinát - tudta a Népszabadság az Országos Tisztiorvosi Hivataltól.

Az influenzával összefüggésbe hozható halálozások 83 százalékáért a H1N1 vírus a felelős. A szakemberek szerint még most sem késő oltást kérni. A háromkomponensű oltóanyag, a Fluval AB térítésmentesen csak a rizikócsoportba tartozók számára adható be (például a krónikus betegeknek, a várandós nőknek).

Az ország több pontjáról jelezték, hogy a három év alatti gyermekek számára adható térítésmentes Vaxigrip Junior oltóanyag elfogyott, ezt a kockázati csoportba tartozó gyerekek kaphatták meg. A patikákban viszont térítés ellenében kiváltható - mondta lapunknak Labancz László, a Sanofi Pasteur, a Sanofi-Aventis-csoport oltóanyag-üzletágának vezetője. Hozzátette: cége egy héttel ezelőtt, amikor valóban elfogyott a hazai patikákból ez a készítmény, háromezer adagot hozott be a lengyel depóból, ebből két nap alatt 600 adag azonnal elfogyott, de még van 2400 ampulla. Ha ez a mennyiség vészesen lecsökkenne, azonnal tudják pótolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.