H1N1: tilos látogatni a szülészeti klinikán!

Tavaly kaptak védőoltás és most mégis H1N1 vírus betegített meg négy kismamát a Semmelweis Egyetem Klinikáján. A szülészeten ezért látogatási tilalmat léptettek életbe - közölte a Népszabadsággal Kovács Eszter, az egyetem kommunikációs referense.

Influenza vírus okozta az elmúlt napok megbetegedéseit a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A betegektől származó torokváladék mintát vizsgálták meg az Országos Epidemiológiai Központ munkatársai, ezekből részében kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét.

Eddig összesen négyen panaszkodtak felső légúti hurutos tünetekre, náthára, köhögésre, hőemelkedésre, magas lázuk nincs, az ÁNTSZ közreműködésével elvégeztük a szükséges vizsgálatokat, és előkészületeket. Mindent megtettünk az anyák és az újszülöttel védelméért.

Az influenzás kismamák közül tavaly többen is megkapták a H1N1 elleni védőoltást, ennek köszönhető a betegség enyhébb lefolyása.

A fertőzötteket elkülönítettük, állapotuk stabil, jónak mondható, magas lázuk, és a vírussal kapcsolatos szövődményük nincs. Az influenza vírus felbukkanása egyébként az őszi-téli hónapokat jellemzi, ellene védőoltással, rendszeres tisztálkodással, gyakori szellőztetéssel, vitamindús étrenddel lehet védekezni.

Idén a múlt héten talált először H1N1 vírussal fertőzött beteget az ÁNTSZ háziorvosi figyelőszolgálata egy budapesti 26 éves betegnél. Járványos méreteket azonban még nem okozott a kór. Sőt kevesebben fordultak influenzaszerű tünetekkel a betegek a háziorvosokhoz, mint egy héttel korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.