H1N1: 400 ezer oltás egy hét alatt Magyarországon

Egy hét alatt 400 ezer ember oltatta be magát az újinfluenza elleni szérummal. A múlt héten másfélszer többen, 34 ezren jelentkeztek influenzaszerű tünetekkel az háziorvosoknál, mint egy héttel korábban.

Az első húsz oltópont néhány napos működése mellett egyetlen hét alatt 400 ezer ember oltatta be magát az újinfluenza elleni szérummal. Ezzel lényegében már másfélmillió ember szerzett védettséget - közölte lapunkkal Kökény Mihály, a parlamenti szakbizottság szocialista elnöke. Hozzátette: ugyanakkor rossz hír, hogy mind gyakrabban betegszenek meg az emberek. Az elmúlt héten már másfélszer többen, 34 ezren jelentkeztek influenzaszerű tünetekkel az háziorvosoknál, mint egy héttel korábban.

A járvány miatt már harminc kórházban rendeltek el teljes vagy részleges látogatási tilalmat országszerte. A szocialista politikus elmondta azt is, hogy péntek reggeltől már valamennyi kórházban üzemelnek majd az oltópontok. Ide reggel nyolctól este nyolcig várják az egészségeseket. Falus Ferenc országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a krónikus betegek a háziorvosoktól kérhetik térítésmentesen mind a szezonális, mind az új influenza elleni vakcinát.

Míg Magyarországon van elérhető oltóanyag, Kanadában a GlaxoSmithKline(GSK) által gyártott új influenza-elleni oltást „visszahívta" a gyártó. A cég arra kérte a kamnadai orvosokat ne adják be, függesszék fel a Pandemrix elnevezésű H1N1 oltásokat. A szer ugyanis 20 ezer páciens közül egynél súlyos allergiás reakciót okozott. Az oltóanyag a vártnál ötször gyakrabban váltott ki légzési nehézséget, gyors szívverést és bőrkiütést. A GSK je-lenleg vizsgálja az ügyet.

Lapunk az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) kommunikációs vezetőjétől, Szabó Franciskától megtudta: az európai gyógyszerügyi hatósághoz nem érkezett a szerrel kapcsolatban hasonló kérelem. Tehát az európai forgalomból nem vonták vissza, így elvben a mi kontinensünkön beszerezhető a készítmény. 

Ám a gyakorlatban kevéssé valószínű, hogy Magyarországon bárki ezt a szert kapná. A szűkös oltóanyag gyártó kapacitás miatt a cégek előre eladták a különböző államok kormányainak a vakcináikat. Magyarországon így csak a hazai gyártású FluvalP van forgalomban, ezzel kapcsolatban még súlyos mellékhatásról sem érkezett eddig bejelentés.

Súlyos mellékhatás nem volt

A hazai FluvalP vakcinával kapcsolatban október eleje óta 117 páciens esetében érkezett az Országos gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) jelzés arról, hogy a hazai készítmény mellékhatást okozott. Egy-egy embernél azonban több tünetet is regisztráltak az orvosok, így a 117 oltás beadása után 279 nem várt hatást vizsgáltak meg a gyógyszerügyi hatóságok szakemberei. Súlyos, váratlan mellékhatás egyszer sem fordult elő.

Az eddigi adatok szerint 4 esetben állapítható meg, hogy biztosan van összefüggés az oltás és a bekövetkezett nem kívánatos reakció (láz, fejfájás, kiütés) között. További 32 esetben lehetséges az ok-okozati összefüggés (láz, fejfájás, izomfájdalom, kiütés, torokfájdalom, rossz közérzet, hányinger). Ám 23 esetben teljesen kizárt a kapcsolat a vakcináció és a bekövetkező esemény között. A többi bejelentett eset kivizsgálása még folyamatban van - tájékoztatta a Népszabadságot Szabó Franciska kommunikációs vezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.