H1N1: Figyelni kell a gyógyszerrezisztenciára

Az Egészségügyi Világszervezet szerint figyelni kell arra, kialakul-e az új influenzát okozó vírusok gyógyszerrezisztanciája (vagyis a vírus ellenálló lesz-e az alkalmazott gyógyszerrel szemben).

A vírusellenes szerek korai alkalmazása hatékony a H1N1 influenza kezelésében, az egészségügyi hatóságoknak pedig nyomon kell követniük a velük szemben esetlegesen kialakuló rezisztenciát - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A vírusellenes gyógyszereknek ellenálló pandémiás influenzatörzsek eddig szórványosan bukkantak fel: a globális követés szerint összesen 28 ilyen vírust találtak, ám terjedésük várható - olvasható a WHO honlapján. A világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több tapasztalat mutatja a vírusellenes szerek korai alkalmazásának fontosságát az újinfluenzával megfertőződött embereknél. Ilyen szer az oszeltamivir hatóanyagú Tamiflu vagy a zanamivir hatóanyagú Relenza.

„Klinikusok - köztük olyanok, akik súlyos pandémiás influenzás eseteket kezeltek - és nemzeti hatóságok állítják, hogy e gyógyszereknek a tünetek jelentkezése utáni azonnali alkalmazása csökkenti a szövődmények kockázatát, és javíthatja a súlyosan beteg pácienseknél a klinikai kimenetelt" - hangsúlyozta az ENSZ genfi székhelyű szakmai szervezete.

A legtöbb ember, aki megfertőződik a pandémiás influenzával, csak enyhe tüneteket mutat és kezelés nélkül is felépül, ám a gyerekek, a terhes nők és azok, akik már meglévő egészségügyi problémával küszködnek, jobban ki vannak téve a súlyosabb megbetegedésnek vagy akár az elhalálozásnak.

Gyógyszerrezisztencia kialakulásának azoknál van nagyobb kockázata, akiknek az immunrendszere gyengébb, illetve akik korábban már szedtek oszeltamivirt. Ezekben az esetekben az egészségügyi dolgozóknak ajánlatos ellenőrizniük, hogy kialakult-e a gyógyszerrezisztencia, és ha igen, akkor meg kell előzniük az ellenállóvá vált vírustörzs továbbterjedését.

Megelőzés céljából továbbra sem javasolt a vírusellenes készítmények szedése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.