H1N1: van oltás csecsemőknek is

Ezer 6-12 hónapos veleszületett betegségük miatt leginkább veszélyeztetett csecsemő juthat ingyen új influenza elleni védőoltáshoz - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium.

A Novartis gyógyszergyár a gyermekoltási programjából megmaradt vakcinákat adományozta a magyar kormánynak - nyilatkozta a Népszabadságnak Szolyák Tamás, a cég magyarországi központjának vezetője. A cég 2000 adag, 1000 kicsinek elegendő európai törzskönyvvel rendelkező oltóanyagot ajánlott fel, a leginkább rászoruló 6-12 hónapos csecsemők oltására.

A hazai oltóanyag csak a 12 hónapos kornál idősebbek számára adható, ezért az adományt, a karitatív segítségnyújtást az egészségügyi kormányzat elfogadta, így a napokban megkezdődhet a csecsemők oltása. A vakcina alkalmazási előirata alapján a megfelelő immunválasz kialakulásához 2 oltásra van szükség, a két szúrás között minimálisan 3 hét szünetre van szükség.

Mind a Csecsemő és Gyermekgyógyászati, mind az Infektológiai Szakmai Kollégium támogatja az oltás megkezdését a kiemelt kockázati betegcsoportba tartozók körében, melyek a szakmai kollégiumokkal közösen kerültek meghatározásra. Az oltás a szülő kérésére, önkéntesen és térítésmentesen - az ÁNTSZ által kijelölt 9 fekvőbeteg-ellátó intézményben - igényelhető. Az intézmények listáját az ÁNTSZ a honlapján később közzé teszi.

December 19-én az ÁNTSZ által működtetett oltópontok 8-tól 14 óráig tartanak nyitva. 20-án nem lesz nyitva oltópont. December 21-én és 22-én mind a 203 oltóponton igénybe vehető a védőoltás. Itt mindazok megkaphatják az új influenza elleni vakcinát, akik csak térítés ellenében jogosultak rá. A két ünnep közötti időszakban az ÁNTSZ kirendeltségein lehet igényelni az oltást, munkanapokon 8-14 óráig.

Az oltásért 3000 forintot kell fizetni, ami az oltóanyag árát és az oltás beadásának díját foglalja magában. Az oltópontokon az új influenza elleni védőoltás vény nélkül kapható meg. Fontos, hogy az ingyenes oltásra jogosult felnőttek és gyermekek továbbra is háziorvosuknál, iskolaorvosuknál juthatnak az oltáshoz. Az oltópontok listája megtekinthető oldalunkon, és a munkaidőben ingyenesen hívható 06-80-204-217 zöld számon is kérhető felvilágosítás.

A csecsemők oltására kijelölt kórházak

  • Heim Pál Gyermekkórház és Rendelőintézet, Budapest
  • Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
  • Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szent Borbála Kórháza, Tatabánya
  • Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Klinika, Pécs
  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Miskolc
  • Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekklinika, Debrecen
  • Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft., Nyíregyháza
  • Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórháza, Gyula
  • Szegedi Tudományegyetem Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ, Szeged

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.